lördag 12 december 2009

00-talets tio bästa enligt Holly Hock

Bokstävlarna uppmanar oss att lista 00-talets tio bästa böcker. Här är min lista:


The White Tiger av Aravind Adiga

Oracle Night av Paul Auster

The Other Hand av Chris Cleave

Surrender av Sonya Hartnett

Cloud Atlas av David Mitchell

Harry Potter and the Deathly Hallows av J K Rowling

Extremely loud & Incredibly Close av Jonathan Safran Foer

Gomorra av Roberto Saviano

The Little Stranger av Sarah Waters

Lighthousekeeping av Jeanette Winterson

4 kommentarer:

Camelia sa...

Oj, det är nästan kusligt så god smak du har! De böcker jag inte har läst är Surrender, The Other Hand, Gomorra och The Little Stranger. Resterande titlar har jag läst och blivit stormförtjust i. Jag har bestämt mig för att köpa Sara Waters roman när den kommer ut i vår på svenska. Men det har kliat i beställknappfingret att ta hem den på engelska... Jag tyckte om Lighthousekeeping därför att där återvände Winterson till den berättarform som hon inledde sin karriär med: Oranges are not the only fruit. (Så briljant konstruerad.)Men den som gick mig mest åt hjärtat var Oracle night. Faktum är att jag sitter med den bredvid mig för en ny omläsning. Din lista var jättefin. Det får mig att tänka efter vilka jag skulle lista själv. Hm.

Holly Hock sa...

"The Other Hand" kan jag verkligen rekommendera, helt fantastiskt bra. Vad gäller Winterson så ville jag helst ta med Apelsinboken, men den är ju utgiven tidigare. "Lighthousekeeping" ligger mig också otroligt varmt om hjärtat. Jag tror det är så att Sarah Waters kommer till Internationell författarscen i vår. Ska du dit då? Jag ser mycket fram emot att läsa din lista! /Therese

bokstavlarna sa...

The Little stranger verkar ruskigt bra! Jag läste min första Sarah Waters i somras och blev väldigt förtjust, känner att jag måste läsa mer av henne. Och den här verkar ju vara en av de bästa. :)

Oracle Night är jag också väldigt förtjust i. Paul Auster hör ju över huvud taget till favoriterna, han borde nog ha varit med på min lista också...

Holly Hock sa...

Bokstävlarna: Waters bok är verkligen bra! Riktigt otäck faktiskt, passar bra att läsa nu under den mörka årstiden.
Auster är ju alltid Auster. Fler av hans böcker hade platsat på listan, men jag ville ge rum även för andra författare. "Oracle Night" är en av dem jag personligen tycker mest om.
Det blir kul att läsa alla andras listor!
/Therese