söndag 13 december 2009

Filmhöst - The Inner Life of Martin Frost

I den här filmen är manuskriptet skrivet av Paul Auster och det är han själv som regisserar och producerar. Det är Auster man hör som berättarröst i stora delar av filmen och hans dotter, Sophie, spelar en av de fyra rollerna. Självklart måste jag se den här filmen.

Självklart blir det väldigt mycket Auster, hans stil känns igen mycket väl från böckerna. Jag tycker inte han visar högform med den här filmen, men som alltid är det intressant. Vid första anblicken ser det så normalt ut, men historien är ganska skruvad och absurd.

Jag kom att tänka på det medan jag såg filmen. Jag tycker om konstiga historier, men det jag tilltalas av i konstiga historier är nog till stor del det absurda. Jag undrar varför.

Om inte jag minns helt fel så förekommer den här filmen i Austers roman The Book of Illusions. Nu skulle man ju då läsa den igen för att se om filmens innehåll på något sätt bidrar till att belysa bokens intrig. Ja, det är en bra idé.

2 kommentarer:

JanB sa...

Hej Therese. Roligt att du sett den filmen nu! Tänkte du på fotot av Siri + Paul i början (i en ram)?Tycker han lyckas bra i filmen med att blanda fiktion och "verklighet", men som film är "Smoke" bättre.
Om jag minns rätt finns hela filmens manus med i "Illusionernas bok". Och "Smoke" är uppbyggd kring "Auggie Wren's Christmas Story" från 1990!

Holly Hock sa...

Japp, jag såg fotot! Sånt där är alltid lite kul i filmer, eller hur?
Är hela manuset med i "Illusionernas bok"? Jag kommer inte ihåg. Som sagt, jag borde läsa boken igen. Jag har precis beställt hem en annan av hans filmer, jag tror det var "Smoke", men jag är inte säker (jag är alldeles för snurrig för tillfället).
Däremot vet jag att jag beställt hem "Auggie Wren's Christmas Story" som borde komma vilken dag som helst nu. Den tänkte jag läsa till jul, så den kanske blir bra att läsa samtidigt som filmen.
/Therese