tisdag 20 oktober 2009

Lighthousekeeping

Från den första stavelsen älskade jag den här boken. Jag älskar huset med de fastspikade stolarna och hängmattorna istället för sängar. Jag älskar Silver som inte har någon pappa men en hund med olika långa ben. Och jag älskar Pew och hans fyr och de historier han och Silver berättar för varandra.

Historien utspelar sig i Salts någonstans utmed Skottlands atlantkust. Jag tänker mig miljön som karg och brutal, med stormar, höga vågor, branta klippor och fyren som blinkar i mörkret.

Mörkret blir också nästan fysiskt påtagligt. I en tragisk olycka offrar Silvers mamma sitt eget liv för sin dotter och Silver får börja om, den här gången som fyrväktarlärling hos Pew. Pew är blind och precis som hans namn antyder blir han en lättnadens suck och en fristad för Silver. En dag tvingas även Pew iväg och Silver blir ensam kvar att än en gång försöka återskapa sitt eget liv.

Wintersons roman berättar flera historier, om Silver, om Pew och om Tristan och Isolde. Och mest av allt berättar den för oss hur vi aldrig får sluta berätta historien om vårt eget liv.

8 kommentarer:

Bibliophilia sa...

Låter som en bra bok, ska kolla efter den här!

JanB sa...

1. Yesss!!! Och du märkte att Pew (som alltid funnits) blir som en lättnadens suck. En livgivande utandning (faktiskt!). Att JW sen lyckas väva in en rad historiska personer, på ett naturligt sätt, i den löpande texten gör ju inte hennes berättelse sämre.
2. Idag anlände "Invisible", utgiven på Henry Holt & Co (USA). Med hårda pärmar och sidor som ser nästan ouppsprättade ut. - Och jag som inte hinner läsa den nu!
3. Winterson i Stockholm i morgon. Hur hanterar du det?!
Tillgivne

JanB sa...

Glömde: Du kan hitta Cape Wrath allra längst uppe i norr i Skottland!/Jan

kontakt sa...

Oj, du har verkligen plöjt massor av Winterson på sistone! Snowflake har svarat på sin blogg. Men du, du har råkat skriva fel länk när du skriver kommentarer på Wordpress-bloggar. Länken pekar fel.

Har du fler mer privata meddelanden framöver är det ännu bättre om du använder min lilla gästbok, så lär jag inte missa det!

Holly Hock sa...

Bibliophilia: Jag tror inte du kommer att bli besviken.

Jan: Jag har också "Invisible" hemma och hann inte alls läsa den i helgen som jag hoppats. Winterson i Stockholm, jag får ju helt enkelt åka dit.

Kontakt: Ja, det har blivit en del. Dumt att jag skrev fel, tur att du hittade hit ändå.
/Therese

Aidaho sa...

Älskar. Den. Här. Boken!

Lisa sa...

Det känns verkligen sorgligt att jag inte verkar kunna ta till mig den här boken. På papper är den något för mig - minst sagt - men i verkligheten kunde jag bara inte ta mig igenom den. Det nästan skär i hjärtat när jag läser dina rader, för jag VILL ju tycka om den...

Holly Hock sa...

Lisa: så där kan det ju vara ibland! Det kan vara svårt att sätta fingret på exakt vad det är i en bok som tilltalar oss. Många riktigt bra böcker brukar gripa tag i min mage, den här grep tag i mitt hjärta. /Therese