tisdag 22 mars 2011

Sträckläsningen - Tomorrow-serien

Det här inlägget skulle passat bra att publicera den 8 mars, men det får bli nu istället. För det handlar om Fi. Vackra, snälla, modiga Fi.

Fiona Maxwell är stereotypen för den bortskämda, men snälla, överklassflickan. Hon är den som har svårast att anpassa sig till livet i bushen, samtidigt som hon är alldeles för väluppfostrad för att klaga något nämnvärt. Jag kommer ihåg att jag skrev redan i något av mina första inlägg om serien att Fi är en karaktär med potential. Då såg jag en framtid där hon skulle bli mer och mer "bush-wise", men på flera sätt är det skönt att hon inte följde mina förväntningar. På flera sätt är Fi också en sorts antihjälte. Aldrig den som tar kommandot och går i täten och alltid lika livrädd.

Samtidigt är Fi den som bäst lyckas stå emot den traumatisering som kriget för med sig för alla i gruppen. Trots alla hemskheter behåller hon i mycket sin personlighet och lyckas även mot slutet bry sig om de små glädjeämnena i livet. Jag tror det är lätt att missa hennes storhet eftersom hon oftast håller sig lite bakom de andra. Men hon är den som står pall och bryr sig om och tröstar, när de andra bryter ihop. Och vad är egentligen störst? Att utföra spektakulära hjältedåd eller att trots att man är livrädd ändå stötta sina vänner?
  

4 kommentarer:

Emma sa...

Vad är det här för serie? Hur får man tag i den, av dina kommentarer låter den bra men jag är inte riktigt säker på om det är böcker eller tv-program :-)

Holly Hock sa...

Hej Emma! Ursäkta om jag har uttryckt mig oklart. Den här serien är skriven av den australiensiske författaren John Marsden. Vad jag förstår finns den inte att köpa i någon svensk upplaga. Däremot finns den fortfarande i engelskt tryck. På biblioteken finns den däremot, det vågar jag nästan lova! Böckerna är jättespännande och urbra! Filmen som bygger på första boken har premiär i Sverige 8 april. Jag längtar! /Therese

Emma sa...

Ingen fara, det är nog jag som inte fattat. Har nog läst något av John Marsden tidigare och tyckt om det. Ska kolla på bibblan.

Holly Hock sa...

Kommer du ihåg vad du har läst då? /Therese