lördag 1 januari 2011

Tomorrow, When the War Began

Förr i tiden läste jag nästan aldrig mer än första boken i en serie. Mest för att jag var otålig, tror jag, och hade svårt att värja mig mot alla boktips som ibland likt arga getingar flög mot mig. Men jag har blivit bättre med tiden, och upptäckt charmen i att lära känna karaktärer och njuta av att se dem utmanas och utvecklas.

Så med lite mer serie-rutin i ryggen, menar jag att TWTWB är en utmärkt första bok. Jag lär känna alla karaktärerna, de lär känna varandra, och det är spännande, men inte direkt så att jag skiter knäck. Marsden lägger upp boken skickligt. Kriget, och speciellt den anfallande makten, får inte fullt fokus, utan figurerar lite mer i bakgrunden. Bra tycker jag, det ger mer utrymme för Ellie och hennes vänner. Historien om eremit-mördaren är också skickligt invävd och ger både mig och Ellie en chans att reflektera kring begrepp som ondska och skuld.

Ellie är också en karaktär som jag omedelbart tycker om. En levande person, inte för platt eller perfekt, härligt tonårig trots kriget och allt. De andra ungdomarna är också bra. Många har potential att utvecklas, framförallt tycker jag att lilla späda Fi kan bli riktigt intressant.

Så, nu är det bara för mig att hoppa rakt in i bok nummer två, The Dead of Night.

8 kommentarer:

Anonym sa...

De här böckerna läste jag när de kom en gång i tiden. Jag älskade dem vansinnigt mycket. Jag har faktiskt fortfarande inte läst de sista, för jag fick vänta så länge på dem och sedan blev det inte av.

Jag kan fortfarande känna känslan i dem och hur spännande det var. Jag borde låna hem hela högen och läsa om dem, plus de sista. Riktigt bra böcker!

Holly Hock sa...

Helt sant. De är riktigt bra böcker. Har du sett att Marsden också skrivit en serie böcker om Ellie som utspelar sig efter kriget är över? /Therese

Maria sa...

Åh, älskade den här i 15-årsåldern. Borde läsa om. :)

Holly Hock sa...

Jag läste dem inte i 15-årsåldern, kommer inte ihåg vad jag läste då istället heller. Så jag läser dem nu, och tycker om. /Therese

Vixxtoria sa...

Härligt att du gillar boken och kastar dig över del två! De tre sista böckerna om Ellie (alltså den nya Ellie-serien) är väldigt dåliga. Stor varning för att läsa dem!

Man märker också att den inledande serien om sju böcker från början var tänkt som en trilogi, och de fyra sista är lite sämre, men inte så det stör. Jag ger mig nog på alla sju nån mörk natt framöver. För fjärde eller femte gången, jag minns inte riktigt.

Holly Hock sa...

Men jag blir så nyfiken när du säger att de är dåliga! Är de helt oläsliga? Eller kommer de att förstöra min härliga läsupplevelse av de första sju? Kanske att jag inte behöver köpa dem, men jag måste nog glutta lite i första iallafall?

Annars läser jag ut andra boken imorgon. Jag har trean hemma också, men måste beställa hem de återstående fyra. Imorgon. /Therese

Vixxtoria sa...

Holly - de tre sista Ellie-böckerna ÄR dåliga. Möjligen är den tredje lite bättre än de andra, men mycket sämre än I morgon-septalogin. Jag kan faktiskt inte förstå att inte Marsden gör bättre ifrån sig. Jag är otroligt besviken på honom!!

Men klart du ska beställa de fyra sista böckerna. Det borde du gjort innan du satte igång, haha :-D

Holly Hock sa...

Orutinerat att inte beställa alla böckerna med en gång. Och snålt. Fast jag vet egentligen inte hur det blir billigare att lägga två beställningar...

Jag borde kanske låta blir the Ellie-chronicles... Men jag har ju en släng av en compulsive reading disorder, så vi får se om jag klarar stå emot. /Therese