söndag 31 januari 2010

A Spell of Winter

Januaris sista dag skriver jag så det här inlägget om Helen Dunmores A Spell of Winter (första boken i Paperback Lovers Orange Prize-utmaning). Jag erkänner gärna att jag hade svårt att komma in i boken. Historien fångade mig inte riktigt, men det hade nog mer att göra med att jag själv var rörig än boken. Helen Dunmore har för övrigt skrivit en hel del böcker, både barn- och ungdomslitteratur, noveller och poesi. Och jag kan definitivt tänka mig att läsa mer.

Den här är en av de där engelska böckerna jag tycker så mycket om. Med sina engelska gamla stenhus, med husjungfrur, doktorer på hembesök och dripp-dropp-hinkar på vinden. Dessa hus som liksom livnär sig på dess invånare och där förfallet sakta, sakta, rum för rum, tar över. Om dessa underbara böcker om hus dessutom berättar en bra historia - inte mig emot.

Annars är det här Cathys historia som egentligen börjar med att hon och hennes bror Rob blir övergivna av deras mamma och fortsätter med hur Cathy tvingas uppleva sin egen ofullbordade mammaroll. Den här delen av historien är traumatisk och fängslande skrivet. Riktigt bra. Andra delen tycker jag inte riktigt håller samma nivå. Det är fortfarande magiskt skrivet och naturen är hela tiden vacker och närvarande, även när historien avslöjar fruktansvärda, onämnbara berättelser. Men jag är inte lika gripen som förut.
OBS! SPOILERVARNING! SLUTA LÄS OM DU INTE VILL VETA ETT OCH ANNAT SOM HÄNDER!

En fråga jag inte har något säkert svar på efter jag läst klart är huruvida Cathy handgripligen har ihjäl mrs Gallagher. Att hon är där och orsakar dödsfallet är uppenbart. Men mördade hon?

Sen funderar jag över hennes bror Rob. Är han en okänslig tölp som utnyttjar kvinnor eller är han också traumatiserad och hans förhållande med olika kvinnor bara ett sätt att hantera smärtsamma erfarenheter?
Nästa bok i utmaningen, som jag ska försöka låna på biblioteket imorgon, är Anne Michaels Fugitive Pieces.

5 kommentarer:

Tekoppen sa...

Nu kommer jag nog aldrig att läsa denna bok, men en spoilervarning hade behövts där :) Eller får man veta väldigt tidigt att den personen blir dödad och av vem?

*dogragol*

Holly Hock sa...

Ojoj, ursäkta mig! Som du säkert förstått är det ingen deckare och det här dödsfallet är inte hela grejen med boken, men jag ska lägga in en varning för säkerhets skull. /Therese

Jenny B sa...

En Orange Prize Challenge, så spännande! Tack för spoilervarningen, jag slutade läsa där och tjuvkikade inte. Den här boken låter intressant av vad jag hann läsa, i alla fall, och jag ser fram emot att läsa mer om böcker av Orange Prize-författare!

Paperback Lover sa...

Jag har samma funderingar som du angående det som du skriver efter spoiler-varningen :-) skriver mer om det imorgon. Hann inte riktigt med mig den här helgen.

Holly Hock sa...

Jenny: Ja, det är många av vinnarna som verkar intressanta. De tidigaste känner jag i stort sett inte till alls, men de senare har jag iallafall hört en hel del om och läst några stycken. Kul att läsa lite olika författare hur som helst.
Paperback: Och jag som hoppades på att du hade full koll på vad som egentligen hände. Det blir kul att läsa hur du uppfattade boken. Jag håller ögonen öppna efter inlägget på din blogg.
/Therese