tisdag 2 december 2008

Ungdomsbok?

Eftersom jag undervisar på gymnasiet läser jag naturligt en del ungdomslitteratur. När jag kommer över de där riktigt bra böckerna, nu senast Surrender, infinner sig alltid samma fråga. Vad skiljer egentligen en "ungdomsbok" från en "vuxenbok"?

Ungdomsböcker handlar oftast om en eller flera ungdomar, men för övrigt ser jag ingen glasklar skillnad. Det kanske är som att fråga, vad skiljer en ungdom från en vuxen?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du är utmanad!

Anonym sa...

En definition på genren ungdomsroman är:
De skönlitterära böcker som på biblioteken har signum uHc eller uHce.
Jag har skrivit om ungdomsböcker i "Författare för dig som är ung", "Författare som stör och berör" och nu i"Fantasy och reality. Unga böcker!"
Hoppas ni har den i din skolas bibliotek. Och att eleverna får veta att där finns författarporträtt av massor av bra ungdomsboksförfattare.
Genrebeteckningarna "tonårsbok" eller "ungdomsroman" har ifrågasatts i fyrtio år -men jag tycker inte problemet är genrebestämningen. Utan att det fortfarande är så orättvist att en del ungdomar inte får höra talas om författare som Gillian Cross eller Per Nilsson.
Hej från Lena K E

Holly Hock sa...

Du har så rätt, Lena! Vad viktigt det är att prata böcker med ungdomar, ofta. Det är ju ganska vanligt att biblioteken har sagostunder och liknande för små barn (vilket naturligtvis är jättebra), men känner du till aktiviteter som är inriktade mot ungdomar? /Therese