lördag 16 juli 2011

Breath
Boys will be boys, eller vad är det man brukar säga? I sin roman skildrar Tim Winton hur Pikelet och Loonie växer upp tillsammans, simmar i floden tillsammans, dyker, lär sig surfa och utmanar varandra mer och mer. När de så träffar en före detta surfstjärna, Sando, är trojkan komplett och de känner sig redo att ta sig an de riktigt stora vågorna.

Varje sida i denna lilla bok bär färska spår av saltstänkta vågor och tonen är ofta lika frenetisk som Pikelet och Loonies kamp mot sin egen rädsla. För utmaningarna accelererar och dansen på vågorna mellan liv och död utvecklas till ett beroende, där kampen för nästa andetag blir deras enda raison d'être. Att andas eller kippa efter luft, att vara vanlig eller speciell, det är ett genomgående tema i Breath. Och glädjen i att surfa för sin egen skull, utan direkt nytta men med mycket skönhet och finess.

Det är en liten bok, men med mycket innehåll. Mycket surfing, mycket Australien, många stora frågor om bland annat konst och rädsla. Utmärkt sommarläsning, gärna på en strand såklart!

Tim Winton är en framstående australiensisk författare som skrivit ett tjugotal böcker varav två nominerade till Booker-priset, The Riders och Dirt Music. Den senare finns översatt till svenska, Glömskans musik, och går åtminstone att låna på bibliotek.

Cinnamon Books, Bokhora och Bokbabbel har också bloggat om Breath.
Bokens egen hemsida här.


  

Inga kommentarer: