tisdag 1 februari 2011

Granström och Sem-Sandberg

Igår kväll var jag i gott sällskap tillsammans med BöckerX3 på Skövde stadsbiblioteks författarkväll som de ordnar tillsammans med Forum för poesi och prosa. Kvällens två författare var Helena Granström och Steve Sem-Sandberg. Både jag och BöckerX3 hade läst någon bok av vardera författare och var nog ganska överens om att Sem-Sandberg var känd och bra och Granström okänd och intressant.

Granström inledde kvällen med att prata alldeles för lite om sin bok och sedan läsa en bit ur hennes precis nyutgivna Infans. Hon har också skrivit dramatik och hon har en fil lic i matematisk fysik, vilket är mycket imponerande i min värld. Inför kvällen läste jag hennes Osäkerhetsrelationen som betecknas som en versroman och som jag tyckte jättemycket om. Mer om den tror jag en annan dag.

Sem-Sandberg pratade, såklart, om sin De fattiga i Lodz. Det var jätteintressant att få en fylligare bakgrund till hur boken kom till och han visade också bilder tagna från gettot. Han läste också två olika delar ur sin bok, vilket han gjorde mycket bra, men som, med tanke på bokens fruktansvärda historia, nästan var fysiskt outhärdligt att lyssna på. Det framstod mycket klart att han var djupt personligt tagen av historien som gettokrönikan, som ligger som bakgrund för De fattiga i Lodz, berättar och att det här var en historia han inte kunnat släppa utan varit tvungen att skriva.

Läs vad BöckerX3 tyckte om Osäkerhetsrelationen här.
Eller läs vad jag tänkte medan jag läste De fattiga i Lodz här.

2 kommentarer:

Böcker, böcker, böcker sa...

Fantastiskt bra.

Holly Hock sa...

Det var riktigt bra. För tillfället rekommenderar jag Granström till alla. /Therese