måndag 3 januari 2011

Sträckläsning - The Dead of Night


Egentligen är det lite MacGyver över de här böckerna. Nej, kanske inte fullt så extremt, men ändå. Jag tycker om att jag verkligen får läsa om deras ångest över att skada och döda andra människor och den nästan övermäktiga oron över deras tillfångatagna familjer, men annars klarar de sig ganska bra. Till viss del tack vare Outward Bound.

Jag googlar och vid första anblicken verkar Outward Bound vara något liknande scouterna, men den jämförelsen är nog inte helt hundra. Vad jag förstår så anordnar de kurser där deltagarna (riktar sig främst till ungdomar) tillsammans utsätts för olika utmaningar som uppmuntrar dem att tänja på sina gränser och våga mer. I takt med att de klarar utmaningarna växer deras självförtroende, vilket leder till att de vågar ta sig an ännu större utmaningar och lär sig massor om sig själva (ja, ni fattar poängen, eller hur?). Alltihop sker ute i naturen och involverar aktiviteter som vandring, paddla kanot, klättring, åka hundspann, skidåkning och så vidare. Och minst lika viktigt, de träna överlevnad (min översättning av wilderness skills).

Låter ganska kul, eller hur? Hade jag säkert tyckt när jag var 16 år. Idag är jag nog lite för bekväm och ganska så jättemycket fegare. Men kanske att jag skulle våga utmana mig själv mer?

Instruktörerna för Outward Bound kan i alla fall vara stolta över sina fiktiva lägerdeltagare Ellie och kompani.

4 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Nu måste jag kolla hur de översatt Outward Bound i de svenska böckerna. Och så kommer jag ihåg att de rider på hästar så småningom också – det kommer du gilla! :-)

Holly Hock sa...

Ja!! Tack snälla, gör det och skriv en kommentar sedan. Hästar också, då får det bli ett expertkommentators-inlägg. /Therese

Vixxtoria sa...

Äsch, jag hittar inte Outward Bound. Vet du ungefär var i boken eller i vilket sammanhang det nämns? En skumning gav ingen träff, och jag hade liksom inte tänkt bli fast i en hel omläsning :-D

Inte just nu i alla fall.

Holly Hock sa...

Öh, nej, inte på rak arm. Jag ska leta lite jag också. /Therese