måndag 17 januari 2011

Cybook Opus
Jag lånade som sagt hem den här läsplattan från biblioteket i stan. Ett bra sätt att få testa utan att behöva köpa en själv för att se vad man tycker. Jag har haft den i två veckor och läst flitigt på den, i alla möjliga sammanhang. Och så här tycker jag:

Det bästa med läsplattan är att den är så liten. Den väger i stort sett ingenting och är otroligt smidig att hantera. Inte särskilt många knappar, lätt som en plätt, man behöver inte ens läsa instruktionerna för att komma igång. Det gillar jag. Tack var sitt format är den smidig att få med sig i väskan eller till och med i fickan. Den är också perfekt när man ska läsa i sängen. Ingen tung bok att hålla upp och riskera att tappa. Med den här kan man liksom ligga hur som helst, bekvämt.

Det sämsta med läsplattan är att den är så liten. Om man inte vill läsa med väldigt liten text så får inte en helsida plats på displayen och man får bläddra väldigt mycket. Inget stort problem kan tyckas, men varje gång jag bläddrar tappar jag lite läsflyt. Jag hade också önskat mig ett digitalt bokmärke. När man öppnar en bok kommer den senaste sidan man hade uppe fram automatiskt, men jag har som bekant två små barn som man aldrig vet när de har varit framme och "läst" lite själva. Så, ett bokmärke hade varit bra.

Jag laddade hem en bok från en e-bokhandel på nätet, som jag sedan lade över i läsplattan. Det är ju egentligen ganska enkelt, men jag kan ändå inte låta bli att sakna internetuppkoppling direkt från läsplattan. Visst vore det mycket smidigare än att behöva gå omvägen kring en annan dator?

Och jag kan inte säga annat än att jag saknar den rent fysiska upplevelsen av att läsa en bok. Bläddra, känna boken i handen, uppleva hur antalet sidor förflyttas från höger hand till vänster. En bok med en framsida får en egen personlighet, medan läsplattan känns anonym då den ser likadan ut oavsett vad som döljer sig i den. Kan hända att det här är en vanesak och någonting framtida generationer inte kommer att tänka på alls. Men för mig är det ändå så.

Mest av allt tycker jag om tanken på att man med en läsplatta kan ha ett helt bibliotek med sig i väskan. Cybooken rymmer 1000 böcker, tänk vad underbart att alltid ha favoriterna tillgängliga tillsammans med de senaste nyförvärven. Men å andra sidan, det klarar väl också en smartphone av?

Den här läsplattan är helt okej, men har inga uppenbart stora fördelar gentemot den traditionella boken. Framförallt är det nog storkonsumenterna av böcker, t ex studenter, som kan ha fördel av en smidig läsplatta. Jag springer nog inte iväg och köper en imorgon, men jag skulle definitivt kunna tänka mig en som ett komplement.

Hos Bokus kostar den här läsplattan 2240 kr.

6 kommentarer:

Böcker, böcker, böcker sa...

ja du tycker ungefär som jag. Jag är inte så intresserad av att läsa böcker på min iPhone men kan väl tänka mig att läsa tex tidningar på en läsplatta.

Holly Hock sa...

Men ska jag ha en läsplatta ska jag definitivt ha en med internet. Känns lite rumphugget annars. Och jag tycker den är lite dyr. Men det kanske bara är jag som är snål. /Therese

Böcker, böcker, böcker sa...

Ja men då får man nästan ha en surfplatta typ iPad så att man kan göra lite allt möjligt.

Holly Hock sa...

Precis, de kanske inte är lika små och smidiga, men har ju betydligt större användningsområde. /Therese

Hanneles bok-paradis sa...

otroligt fiffig på resor

Holly Hock sa...

Jomen, definitivt! /Therese