fredag 5 november 2010

The Enchantment of Lily Dahl
Hustvedts roman tar sin början på Ideal Café där den 19-åriga Lily Dahl serverar frukost till stamgästerna. De flesta ganska udda, alla män. Det är en otroligt levande beskrivning som direkt bjuder in läsaren till Webster, Minnesota. Jag läser om Lilys förälskelse i konstnären som bor på hotellet tvärs över gatan, hennes vänskap med den äldre damen som bor i lägenheten bredvid henne och hjälper henne repetera för sin roll som Hermia i en Midsommar natts dröm och den udda Martin som i smyg har gjort en docka som ser ut som Lily som han gömmer undan i en grotta.

Samma teman som i The Blindfold återkommer. Fascinationen över porträttet och relationen mellan den som avbildas och den som avbildar utvecklas. Hustvedt föreslår en intimitet mellan dessa två som både är på gott och ont. Objektets vilja att uttrycka sin egen historia men också det problematiska i att utlämna sig själv till andra att tolka och döma.

Lily Dahl är en helt förtjusande karaktär som är lätt att tycka om. Hon är vacker och modig, självständig och med en stark vilja och medkänsla.

2 kommentarer:

magnusax sa...

Kanske ska testa den här, jag har läst andra av Hustvedt och gillat dem. Tack för tipset.

Holly Hock sa...

Det är riktigt bra! Som någon sa nu i helgen, så har den en mycket tydlig Twin Peaks-känsla. Mycket bra! /Therese