måndag 18 oktober 2010

Booker-kommentar


Jag läser gärna så många som möjligt av de nominerade romanerna. I år innebar det tre, varav två på den korta listan. Howard Jacobsons The Finkler Question, som tillslut vann, hör inte dit, så den står på tur.

Jag började årets Booker-äventyr med Alan Warners The Stars in the Bright Sky som jag tyckte riktigt mycket om. Förvånande bra faktiskt! Sen läste jag Emma Donoghues mycket omtalade Room som också nådde korta listan. En bra bok som jag tror kommer att läsas och tyckas om av många, men som, i mitt tycke, saknar det där lilla extra. För bara några dagar sedan läste jag också äntligen klart Tom McCarthys C. Den tänker jag inte ens skriva ett eget inlägg om, utan nöjer mig med att här skriva att den säkert är väldigt smart, men alldeles för tungrodd för att vara ens i närheten av behaglig läsning.

Så årets Booker har för mig varit riktigt kul. Och jag har ytterligare några av de nominerade romanerna hemma. Speciellt ser jag fram emot att läsa David Mitchells The Thousand Autumns of Jacob de Zoet och Helen Dunmores The Betrayal.

4 kommentarer:

snowflake sa...

Det låter väldigt roligt och givande, att läsa som du gör. kanske är det Booker-priset/listorna man ska satsa på, om man nu ska ha nåt projekt (bredvid det livslånga Nobelprojektet).

Ingrid sa...

Jag följer ditt "Booker" -projekt - väldigt roligt och spännande. Inspirerande! Jag ska försöka läsa någon av de nominerade böckerna.

Böcker, böcker, böcker sa...

Jag blev nyfiken på vinnarboken måste jag erkänna :)

Holly Hock sa...

Jag är ju väldigt förtjust just i den här typen av litteratur, så jag tycker mycket om the Booker. Sen är det ju kul att kunna diskutera priset, åtminstone lite, och det är ju alltid lättare om man faktiskt läst böckerna. ;) Jag är också nyfiken på vinnarboken, men jag ska ta mig förbi Hustvedt-helgen först. /Therese