lördag 4 september 2010

Promenad i Skövde

Skövde är kanske inte den mest litterära staden, men om jag skulle gå en litterär promenad här, så skulle jag gå så här:

Om man startar vid tågstationen i Skövde och går rakt ut genom dörrarna har man Kulturhuset snett framför sig till höger tvärs över gatan. Den stora brunröda tegelbyggnaden innehåller teater, konstmuseum, konsthall, ungdomscafé, biograf, evenemangslokaler, restaurang, café och inte minst stadsbibliotek. Huset, som var det första av sitt slag i Sverige, ritades av arkitekten Hans-Erland Heineman och invigdes 1964.

Lämna tågstationen och Kulturhuset bakom dig och fortsätt rakt upp utmed Hertig Johans gata (populärt även kallat ströget) med Kyrkparken på vänster hand. Utanför interiörbutiken Sparsmakat kan man stanna till en liten stund och eventuellt gråta en skvätt. Här låg tidigare utmärkta Flemmings bokhandel. Mycket trevlig bokhandel med utmärkt service som tyvärr föll offer för bokhandelsdöden. (Obs! Jag vill poängtera att jag inte har någonting emot butiken som ligger där i dag, men jag saknar ändå Flemmings.) Huset precis bredvid brann mycket dramatiskt ner för snart två år sedan, men är nu återuppbyggt igen. Som ni säkert vet har Skövde en ganska eldfängd historia.

Fortsätt Ströget hela vägen upp till Hertig Johans torg. Korsa detta snett upp mot höger och gå in i Commerce köpcentra. Precis innanför dörrarna till vänster ligger Akademibokhandeln, Skövdes enda bokhandel. Här kan man för tillfället bland annat köpa den i Skövde uppväxte Per Hagmans Vänner för livet. En annan författare som också vuxit upp i Skövde är ingen mindre än Kristina Lugn. Vad jag vet har ingen av dessa två varken någon staty eller gata uppkallad efter sig, men Skövde är för tillfället inne i ett expansivt skede i och med byggandet av den nya stadsdelen Trädgårdsstaden. Så det är väl utmärkt läge att slå till?

Gå ut till Hertig Johans torg igen, samma väg som du kom. Korsa torget återigen för att komma till Skövdes mysigaste café, Rådhuscafét. Detta är ett utmärkt ställe att sitta försjunken i en bok, skriva eller diskutera litteratur med likasinnade. De har stort urval av allehanda fikaingredienser och framförallt en mysig miljö med många små rum. Här avslutas också passande nog vår promenad, så vad sägs, dags för en fika?


(Jag vet, det är en ganska kort promenad, men det blir nog inte bättre än så här om man vill gå just en litterär promenad. Inlägget är i alla fall fullständigt inspirerat av denna bok som gör det så mycket bättre.)

8 kommentarer:

Ingrid sa...

Tack för denna trevliga, intressanta och inspirerande guidning genom Skövde- en stad som jag bara passerat förbi...

agnes i Lund sa...

Vilken kul idé! Skulle nog kunna funka som skrivövning i skolan också.

Jenny B sa...

Vilken fin rundvandring du bjöd på - tack för det! Jag har inte fattat att det är i Skövde du bor. När jag växte upp i Lidköping hände det ofta att jag tog bussen dit, för att köpa Lancôme-krämer på Commerce och på ungdomsläger med kyrkan och Ungdomens Nykterhetsförbund. :)

Holly Hock sa...

Det blev ju en ganska kort guidning... Men så är ju heller inte Skövde så stort. Vad lustigt att du vuxit upp i Lidköping, Jenny B. Då kanske du kommer ihåg att rådhuset förut brukade vara rosa? /Therese

Böcker, böcker, böcker sa...

Men det här var lite läskigt, första gången jag är inne på din blogg och hamnar rakt i min hemstad :)

Holly Hock sa...

Men jösses vad roligt! En till bokblogg i Skövde. Jag har känt mig lite ensam faktiskt. Men vi kanske är fler? Förresten, tycker du att jag gör vår stad rättvisa? /Therese

Böcker, böcker, böcker sa...

Jag har också känt mig rätt ensam,känner inte till någon mer :)

Jag måste säga att jag tycker Skövde är rätt tråkigt till vardags, men ditt inlägg fick mig faktiskt att inse att det finns en del kultur här ändå. Du gör den mer än rättvisa :D

Holly Hock sa...

Fast promenaden blev VÄLDIGT kort! /Therese