tisdag 8 juni 2010

A Crime in the Neighborhood

Bättre sent än aldrig, den här boken hör till Paperback Lovers Orange Prize-utmaning och var egentligen aprilläsning tror jag. Nu är det äntligen dags för min del.

Boken har ett av de bästa första kapitel jag läst. Enkelt och rättframt beskrivning av hur en pojke försvinner för att sedan hittas död strax intill en parkeringsplats. Att fokus i boken istället ligger på en flicka som bor på samma gata som den döde pojken gör det bara ännu bättre.

Historien berättas utifrån 10-åriga Marshas perspektiv och visst påminner det en del både om Harper Lees To Kill a Mockingbird och Ian McEwans Atonement. Vad händer i ett grannskap när ett fruktansvärt brott förblir ouppklarat och rykten tar fart? Oskyldigt prat grannar emellan blir efter tillräckligt många omsägningar till sanningar och det blir allt svårare att hålla huvudet kallt.

Jag tyckte egentligen att det blev ganska segt i bokens mittenparti. Ju mer jag tänker på den, ser jag däremot hur skickligt Suzanne Berne väver in det yttre skeendet med brottet och grannarnas reaktioner med Marshas familj som håller på att falla isär. Den processen är egentligen den mest intressanta men jag tycker ändå att det blir lite segt i mitten. Jag gillar slutet däremot. Det räddar boken för mig.

3 kommentarer:

Paperback Lover sa...

Mmmm, visst var den bra!
Däremot så tyckte jag inte att When I lived in modern times var nån hit (som du kan läsa på min blogg nu) så jag tycker inte att det gör nåt att du hoppar den :-)

Jenny B sa...

Som du beskriver första kapitlet låter boken riktigt intressant och välskriven! Trots din varning om det sega mittenpartiet blir jag nyfiken och skall komma ihåg den här författaren.

Holly Hock sa...

Paperback Lover: Vad synd. Alla vinnarna har varit så bra hittills tycker jag. Jag tänkte läsa den någon månad då jag redan läst vinnaren, får vi se vad jag tycker. Jag var annars tveksam till Bernes roman där i mitten, men avslutningen räddade boken för min del. Och det faktum att hon skriver rackarns bra!
Jenny B: Den är väldigt välskriven och är absolut värd att läsas. Jag har någon svag aning om att jag inte uppfattat det på riktigt samma sätt om jag läst boken mer intensivt och inte dragit ut på den så länge. Den är absolut inte lång och svårläst, så det borde gå att läsa den "snabbare". Det tjänar den nog på.
/Therese