onsdag 26 maj 2010

Per Hagman på ParnassenIkväll var det författarsamtal på restaurang Parnassen i Skövde. Per Hagman samtalade med en av bibliotekarierna om sin nya bok Vänner för livet, om livet i Nice och om sin relation till Eddie Medusa. Han har tillbringat en del av sin uppväxt i Skövde, så självklart blev det också en hel del prat om att leva på "slätta" och ett och annat minne från tiden på Västerhöjdsgymnasiet.

Jag tyckte väldigt mycket om hans förra bok Att komma hem ska vara en schlager men har aldrig lyssnat till honom tidigare, så visst hade jag lite extra förväntningar. Hans nya bok kommer jag definitivt att läsa. Jag tycker han skriver fantastiskt bra och efter att ha hört honom läsa ur den kan jag redan nu säga att den är både rolig och djupt vacker.

Under samtalet gav han framförallt ett väldigt naturligt intryck. Han såg bitvis ganska obekväm ut där han satt på en barstol med allas blickar på sig och svarade ändå snällt på alla frågor. Här fanns inga inövade svar på frågor han fått trettioelva gånger. Vi fick bland annat reda på att han läser recensionerna på hans böcker men att han bara kommer ihåg den negativa kritiken. Han berättade också att han för det mesta vill bottna själv i det han skriver om men att han den här gången till och med gjort research som en "riktig" författare. Han pratade också om det här att söka efter det äkta, både i sig själv och i sina relationer.

6 kommentarer:

Jenny sa...

Åh, nu blir jag lite avundsjuk; jag hade jättegärna lyssnat på Per Hagman! Precis som du tyckte jag mycket om Att komma hem...och jag håller nu på att läsa hans nya- och jag verkligen rågillar den!
I andra händer hade dessa glassiga, "snaskiga" miljöer kunnat bli bara ytliga och intetsägande, men Per vet verkligen hur man skriver...Hans personer känns så äkta och hela storyn har verkligen fångat mig. Så läs, läs, läs!

Catrin sa...

... och det enda jag har läst av Per Hagman är hans debut Cigarett. Vilken jag både gillade och tyckte illa om - vet inte om det blev lite mycket identifikation för mitt tjugo-åriga jag. Men jag är sugen på såväl den senaste som den förra!

Catrin sa...

mitt då tjugo-åriga jag kanske ska tilläggas ;-)

snowflake sa...

Nu börjar jag verkligen bli nyfiken på att läsa Hagman. Har aldrig provat förut, jag fick för mig nånting emot honom, men nu är det du och Lena på jag är jag och ett par till som tycker mycket om honom, så snart tror jag banne mig att jag provar.

JanB sa...

Therese: Har du läst senaste numret av VI LÄSER? Intervju med Per Hagman, med Murakami, med....

Holly Hock sa...

Jag läste också någon av hans böcker under min gymnasietid och var väl så där imponerad. För några år sedan läste vi "Att komma hem ska vara en schlager" i bokklubben och jag gillade jättemycket! "Vänner för livet" kommer definitivt bli sommarläsning. Det han berättade om den senast lät jättebra och de stycken han läste upp gav verkligen mersmak. Sen är det ju kul att vissa delar av boken utspelar sig precis här där jag bor, såklart!
Ja, jag håller på och läser i senaste Vi läser. Jag tänker att jag måste läsa Murakamis Springbok (skulle helst vilja läsa i helgen så att jag kan lämna vidare till springande kollega innan lovet), har du läst den Jan?
/Therese