fredag 30 oktober 2009

Bokhandelsdöden

Jag gick igår till bokhandel i den lilla staden där jag arbetar för att beställa några böcker. Det är en liten bokhandel, så chansen att de skulle ha böckerna hemma var obefintlig. Men tog hem gjorde de däremot gärna, inga problem, de skulle bara kolla att de verkligen kunde ta hem just de böckerna jag var ute efter.

Trots deras hjälpsamhet var det hela en deprimerande upplevelse. Alla böckerna stod i hyllorna med framsidan utåt och det gapade tomma hål mellan varenda bok.

Jag har tänkt en del på det här på sista tiden. När jag var i Stockholm senast sprang jag runt i jag vet inte hur många bokhandlar. Allt från Akademibokhandlar och Hedengrens till English Bookshop och den där lilla, fina som ligger ganska precis bredvid, Hanssons? Ingenstans hade de någon av de böcker som stod med på min inköpslista.

Jag kan förstå att man inte kan förvänta sig att de har alla titlar hemma. Men jag skulle ändå gärna vilja kunna gå in i en riktig bokhandel i Skövde, beställa mina böcker, diskutera och få tips av kunnig personal och även träffa andra bokintresserade människor.

Är det bakåtsträvande och omodernt att fortfarande önska sig en bokhandel? Tillhör de en föråldrad tid? Borde jag helt enkelt bara gråta en skvätt och sedan beställa mina böcker via nätet som alla andra?

6 kommentarer:

Bibliophilia sa...

Jag förstår precis vad du menar. "Bokhandlar" i mindre kommuner, till exempel Alingsås och Borås där jag befinner mig mest, har övergått till att bli mer och mer bara pappershandlar, speciellt i Borås. Jag tycker själv att det är bäst att handla via nätet, man kan få tag på allt och till bättre priser än i en bokhandel, men visst hade det varit kul att kunna gå in i en "riktig" bokhandel med stort utbud och kunnig personal.

Fru E sa...

Jag köper nästan aldrig böcker i bokhandlar här i staden där jag bor. Däremot om jag är i en annan stad så går jag gärna in i en bokhandel, särskilt om det är en fristående (ej kedja). Skälet till att jag sällan handlar i bokhandeln här hemma är 1. Personalen är inte särskilt trevlig 2. Det är mycket dyrare 3. De har sällan böckerna (har varit flera gånger som jag missat att förhandsbeställa en bok på nätet och på släppdatumet gått till bokhandeln i stället, bara för att upptäcka att de inte heller beställt hem.) Och inte är det någon mening att be dem beställa. Då är det ju bättre (och än en gång, billigare) att beställa det själv hemifrån. Men jag tycker som du, riktiga bokhandlar är underbara. Undrar varför och Borders och Barnes & Nobles går runt, när inte ens Akademikbokhandeln kan hålla ett lika brett sortiment. De gånger jag har varit i USA har det varit underbart att gå in i en bokhandel senare på kvällen (19-20) och se vilken kommers det är! Och ändå är böckerna mycket dyrare där än här i Sverige... Ja, ja, med risk för att detta blir världens längsta inlägg så sätter jag punkt här. För den här gången. :-)

kontakt sa...

Önskan förstår jag mycket väl. Samtidigt misstänker jag att den välsorterade bokhandelns tid är förbi, och att det framöver mest kommer att finnas nätbokhandlar samt specialbokhandlar alltså inom särskilda fack. Och så stora bokhandelskedjor som mest för bestsellers, typ. (Det här känns som en diskussion jag redan fört någonstans, men jag kommer inte på var.)

Calliope sa...

Jag tror att många känner som du - en längtan efter en "riktig bokhandel" med kunnig personal, bra handplockat utbud och trevlig atmosfär. Det är nog svårt att få en sådan butik att gå runt i en mindre stad men befinner man sig i någon av storstadsregionerna tror jag absolut att det kunde funka. Det som förvånar mig är snarast att ingen gjort det (möjligen med undantag för Uppsala English Bookshop och någon annan). Priset är ju inte allt; jag tror defintivt att många hade kunnat tänka sig att betala lite mer om allt annat var rätt. Jag tänkte starta en sådan butik här om allt annat jag vill göra skiter sig. Kommer du och handlar hos mig då?

Jenny B sa...

Jag tycker också mycket om att kunna gå in i en bokhandel, titta bland böckerna och välja ut någon/några att köpa. Jag vet att jag skulle tjäna på att beställa böcker på nätet, och jag beställer ju lådvis med CD:s och DVD-boxar på nätet. Men eftersom jag inte har pressad ekonomi så fortsätter jag att handla i fysiska affärer, i hopp om att mina små slantar skall bidra till att hålla bokhandelsfloran levande.

Holly Hock sa...

Nej, priset är inte allt. Det är långtifrån alltid jag väljer den billigaste upplagan när jag beställer från nätet. Men det är riktigt, riktigt tråkigt att det inte finns kvar någon bokhandel i Skövde värd namnet. Vi hade en för några år sedan, Flemmings bokhandel, helt underbar! Som sagt, jag gjorde ju nu ett försök i Töreboda, men i ärlighetens namn kändes det mest som en pressbyrå än en bokhandel. Vet inte om jag känner för att gå dit igen. Men jag kommer definitivt att handla hos dig, Calliope! Hojta bara till när du öppnar! /Therese