tisdag 11 oktober 2011

Ironisk Franzen på bokmässan

Bild lånad av BöckerX3, tack!


Seminariet med Jonathan Franzen på Bokmässan var verkligen en upplevelse. Först bör jag kanske skriva att jag inte läst en enda av hans böcker, men tänkt göra det desto fler gånger. Franzen uppträdde som den stora författare han faktiskt är och gjorde bland annat sitt yttersta för att undvika alla nyfikna kameror.

Eftersom han har ungefär 50 % svenskt ursprung handlade naturligtvis en del av samtalet om detta. Franzen berättade till exempel att en av hans allra bästa vänner är svensk och att han läst Sjöwall/Wahlöös deckarserie minst tre gånger. Ett av hans stora intressen är fågelskådning, något han även utövat i Sverige, senast i Skåne. Han uppfattar att människor i Norden generellt har ett aningens mer depressivt sinnelag än i mer sydliga länder, något som han menade är till fördel under våra långa, mörka vintrar. Han berättade att han tyckte att lagom deppiga människor är otroligt roliga, vilket jag faktiskt kan hålla med om.

Jag vill inte diskutera hans romaner mer ingående, eftersom jag inte läst dem själv, men även om både Tillrättalägganden och Frihet handlar om USA under två olika presidentperioder är detta inget tema han planerat eller tänkt vidareutveckla framöver. Han menade att det viktigaste för honom när han skrev sina romaner var att han ville uppleva ett starkt personligt engagemang i sin historia. Han berättade också att Tillrättalägganden höll på att bli tv-serie hos HBO och att han själv skrev manuskriptet. Stefan Eklund, som höll i samtalet med Franzen, frågade honom vad han trodde om den episka romanens framtid, men Franzen ville med all tydlighet undvika begreppet "episk roman" och istället tala om "sustained prose narrative".

Själv avundades jag inte alls Eklunds uppgift. Franzen var skarpsinnig, rolig och ironisk, men också lite lätt överlägsen. När han skulle besvara en fråga började han många gånger med att begrundande titta upp i taket och jag fick intrycket att han inte funderade så mycket över vad han skulle svara utan om det var en fråga värdig att svara på överhuvudtaget.

Jonathan Franzen var också med i Skavlan samma helg som du kan se här.
Seminariet från bokmässan sänds idag (11/10) i Kunskapskanalen kl 16.00 i UR Samtid.
   

2 kommentarer:

Böckerx3/Metta sa...

Haha tyckte att jag kände igen bilden :D De satt ju så konstigt så det var helt mörkt. Blev inte alls bra bilder.

Holly Hock sa...

Men han var ju inte jättelätt att ta kort på heller! /Therese