måndag 21 februari 2011

Sträckläsningen - Darkness Be My Friend

Utläst och klar. Fjärde boken är också svår-att-släppa-spännande. Men skillnaden mellan denna och de tidigare böckerna är att här uppnår de inte sitt mål. Angreppet misslyckas och de tvingas tillslut återvända till Hell där de också upptäcker att de har blivit övergivna av Nya Zealändarna.

På tal om Nya Zealändarna. Den trupp som följer med tillbaka till Wirrawee försvinner spårlöst under deras uppdrag. Varken Ellie eller läsaren får någon som helst ledtråd till vad som hänt dem. Kanske dyker de upp igen i en senare bok?

Strax efter mitten av boken får man också reda på vad som hänt med deras föräldrar och Corrie som blev allvarligt skadad i första boken. Och på flera olika sätt är den här mörkare än de tidigare böckerna, därav kanske också titeln. Deras krigserfarenheter har så klart påverkat dem allihop, även om de reagerar på olika sätt. Men om det tidigare varit reaktioner på vad de upplevt är det som om dessa nu blivit permanenta och på djupet förändrat deras personligheter. Mörkret har på allvar tagit plats inom dem, darkness be my friend.

Tidigare har det varit lite av en kamp, eller åtminstone diskussion, om ledarskapet i gruppen mellan Homer och Ellie. Även här, precis i början, blossar denna fråga upp. Men väl tillbaka i Wirrawee är det Ellie som mycket aktivt är ledande och Homer tar en mer tillbakadragen roll. Kan hända att detta bara är tillfälligt, får se hur det blir i nästa bok.

Inga kommentarer: