måndag 14 februari 2011

Sträckläsning - Darkness Be My Friend
Jag är tillbaka i Tomorrow-serien och Ellie och hennes kompisar är tillbaka i Hell. Den här gången har de med sig ett gäng kiwis och det är precis lika jättespännande som i trean. Jag tycker nog att tempot är högre i bok tre och fyra än i de två första. I och med att alla fyra böckerna bygger på ungefär samma story finns det en risk att man helt enkelt tröttnar. Men för mig funkar det. Kanske för att jag byggt upp en viss abstinens efter några veckor utan Tomorrow, vad vet jag, men spännande är det och svårt att sluta läsa.

Homer har än så länge en lite mer undanskymd roll. Han och Ellie är annars rivaler när det kommer till att leda gruppen, men här har han tagit åtminstone ett steg tillbaka. Ellie diskuterar mycket hur deras erfarenheter av strider påverkar dem. De är alla kraftigt traumatiserade, konstigt vore väl annat, och för mig höjer hennes funderingar läsvärdet och gör att böckerna undviker Rambo-risken.

Jag tänker mig att böckerna skulle kunna passa även en del bokovana pojkar, tack vare att de så tydligt griper tag i läsaren. Måste testa på några av mina elever, tror jag.

5 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Åh vad spännande att du fortsätter att läsa! Jag ser fram emot täta rapporter. Det blir ju nästan som att läsa om själv, fast jag inte gör det :-)

Fyran är bra vill jag minnas. Riktigt bra! Och snart kommer hästarna också.

Maria sa...

De två första delarna är två av de få böcker som min bror har läst ut "frivilligt". Så ja, prova dem på läsovilliga elever. :)

Holly Hock sa...

Vixxtoria: Ja, jag har läst om hästarna! Och gillat så klart. ;)
Maria: Det är alltid svårt att veta hur bondpojkarna på skolan kommer att reagera på olika böcker. Jag har tidigare försökt med en del fantasy och sci fi, för jag har fått för mig att det skulle kunna tilltala just killar lite oftare. Men det blev platt fall. Jag tror det berodde på att de är alldeles för jordnära för att uppskatta andra världar. Men Tomorrow-böckerna ska jag testa. De är ju otroligt spännande och så en hel del australiensiska gårdar och så där. Kanske lite lättare för dem att relatera till.
/Therese

Vixxtoria sa...

Jag måste kommentera det där om de läsovana pojkarna. Jag har iofs inte testat de här böckerna på sådana, men har gett bort bokserien till massvis med människor i alla åldrar - mer eller mindre läsvana, och alla har sträckläst! Vilket är ganska kul, för det finns ju inga vampyrer och trollkarlar i de här böckerna (inte för att jag inte gillar HP, tvärtom, men ändå). Jag tror verkligen att det här kan vara en bok för de där mer jordnära ungdomarna. Säkert också för killar!

(F ö är det rätt trevligt att Marsden - en man - skrivit en bok med en så här stark tjej som berättare. Hon är uppenbarligen rätt attraktiv, för det är ju många killar som gillar henne, men samtidigt praktisk, smart och med ledaregenskaper)

Holly Hock sa...

Ja, jag tror också på de här böckerna. De är en bra historia i botten och så otroligt spännande! Jag ska testa på några väl utvalda försökskaniner. På tal om Ellie tycker jag det är så skönt att hon fortfarande är tjejig och samtidigt cool karaktär! Mycket bra. /Therese