tisdag 18 januari 2011

Anyuru och perfekt Gaiman-citat

Jag är så nyfiken på Johannes Anyurus roman debut, Skulle jag dö under andra himlar. En del har jag ju hört om honom tidigare också, men några välriktade Anyuru-tips och hans framträdande i Babel i höstas avgjorde. Jag tänkte ta det från början så nu har jag lånat hem Det är bara gudarna som är nya och Omega, hans två första diktsamlingar.

I learned that writing could, in and of itself, be beautiful. I learned that sometimes what you do not understand, what remains beyond your grasp in a book, is as magical as what you can take from it. I learned that we have the right, or the obligation, to tell old stories in our own ways, because they are our stories, and they must be told.

Neil Gaiman, ur förordet till The Einstein Intersection

Det här citatet, som Anyuru har med precis i början, beskriver alldeles ypperligt vad det är han har gjort. Nära, nära finns Iliaden där samtidigt som Anyurus egen lyrik. Jag tror absolut inte att jag förstår exakt vad alla hans formuleringar betyder, men de är levande och vackra.

3 kommentarer:

Jenny B sa...

Jag har också varit intresserad av Johannes Anyuru länge. Det var intressant att höra att du tycker om honom!

Böcker, böcker, böcker sa...

Ja det är ju ett namn man ser både här och där...

Holly Hock sa...

Jomen, han är helt klart intressant. Lite på samma vis som Sara Stridsberg, fast ändå inte ni vet. Och han är ju så ung! Tänk vad mycket han hinner skriva! /Therese