söndag 24 oktober 2010

Mockingjay


Mockingjay är en värdig avslutning på Hungerspelen-trilogin och gör mig inte det minsta besviken! Med det sagt vill jag utfärda en spoilervarning. Om du inte vill veta någonting mer om vad som händer olika karaktärer, handlingen eller slutet, sluta läs nu.

Andra delen, Fatta eld, avslutades som bekant med en cliffhanger som heter duga. Så visst var det kul att återse Katniss och framförallt få veta att Peeta fortfarande lever, om än i fångenskap i the Capitol. Triangeldramat mellan honom, Katniss och Gale fortsätter som förut. Personligen är jag ganska tidigt inne på att Peeta är den rätte för henne, men jag ger lite upp den tanken när rebellerna har fritagit honom och det visar sig att han är totalt hjärntvättad och personlighetsförändrad.

Men jag tycker inte man ska se det här som en kärleksroman, det är en ganska liten del. I första hand är det spännande, med flera oväntade vändningar i händelseutvecklingen. Och visst är det också en roman om krigsföring, propaganda och politik och framförallt handlar det om vad ett krig gör med de människor som deltar.

För samtidigt som Katniss är den självklara hjältinnan blir slutet på revoltupproret ett antiklimax. Snopet kan tyckas, att bli berövad scenen där Katniss och president Snow möts i en enskild duell medan rebellerna slåss utanför. Nu blir Katniss istället tvungen att se sin egen syster brinna upp tillsammans med andra sjukvårdare och barn som använts som mänskliga sköldar. Men just detta tycker jag ger historien mer trovärdighet.

Prim, ja. Älskade Prim som jag bara tycker mer och mer om. Och Finnick, som äntligen får sin Annie, bara för att sedan dö i strid. Det finns mycket att sörja, och slutet är verkligen inget rosaskimrande "lyckliga i alla sina dar". För även om Katniss och Peeta får varandra tillslut är det två djupt skadade själar som återvänder till distrikt tolv för att försöka hitta tillbaka till livet.

Jag grät som ett litet barn medan jag läste slutet. För alla de som dött, för den känsla av tomhet och uppgivenhet som uppfyller slutet och för att Katniss och hennes mamma får sin relation förstörd av krigets erfarenheter.

3 kommentarer:

Skänk bort böcker du inte läser! sa...

Hej ett litet tips till dig;)

iLoveGratis är en sajt där man kan skänka bort prylar och möbler man inte behöver istället för att slänga de, på så sätt sparar man pengar men samt hjälper mijön genom att du låter prylen återanvändas!

Är du en student eller någon annan som behöver möbler och prylar till inredningen av hemmet? hitta det mesta gratis på sajten...

Just nu finns det 1000-tals prylar som skänks bort allt ifrån gardiner till soffor, bokhyllor och bilar.

Tipsa gärna dina läsare om sajen:)

Johanna sa...

Jag älskade sista boken. Det var hemsk, spännande och verklig. Jag tycker verkligen om Katniss i boken, hon var sårbar och stark på samma gång.
Att Finnick och Prim dör var det värsta i boken (framförallt Finnick, han var nog min favorit av bikaraktärerna, med sin lilla Annie..)!
Jag älskar den sista meningen i boken! Den ger mig gåshud.

Holly Hock sa...

Jag måste kolla sista meningen igen... Jaaa, så bra! Jag måste erkänna att jag blev överrumplad av upplösningen, men bara mer och mer nöjd, trots att det är egentligen är bara hemskt. Prim och Finnick är helt klart favoriter hos mig också. /Therese