tisdag 21 september 2010

Ian McEwan i Stockholm

Jag var så peppad inför kvällen på Kulturhuset med Ian McEwan. Han är en författare som jag läst ganska länge och relativt ingående, så visst såg jag fram emot att höra honom live. Jag hade bokat tåg och hotell, skrivit ut vägbeskrivningar till alla möjliga bokhandlare och var helt enkelt förberedd. Pyttsan heller. Trettio minuter innan McEwan kliver ut på scenen i hörsalen upptäcker jag att jag glömt skriva ut biljetten. Och det är så typiskt mig. Den snälla receptionisten på hotellet räddade mig emellertid så jag var ändå på plats tillsammans med alla andra.

Och jag är helnöjd med kvällen. Det är så roligt och intressant att lyssna till författare och höra deras uppfattningar/tolkningar av vår värld. McEwan fick naturligtvis prata en hel del om sin senaste bok (som är bra och rolig) och läste även ett utdrag. Men han pratade också om författares önskan att vara originella och hur han menar att deras uppgift är "to redescribe the world" och att "the human moment shows our own humanity". Just det tyckte jag han uttryckte fint och jag tänker att det kan vara olika för olika läsare vilka "moments" man upplever beskriver just ens egen "humanity". Jag tror att det är när man hittar de där böckerna som verkligen exakt lyckas beskriva en bit av en själv som det griper tag i hjärtat.

Han berättade också att det ofta är tillfälligheter som sätter igång hans skrivande och att han aldrig har en färdig plan för hur en roman ska utveckla sig. Han vet oftast inte hur historien kommer att sluta till exempel. Jag blev faktiskt förvånad över detta eftersom jag anser att han är otroligt skicklig på intriger och ofta får ihop sina romaner med eleganta och, ibland, finurliga slut.

Författar som han pratade om betydde mycket för honom var Jane Austen, Saul Bellow och John Updike, såväl som Vladimir Nabokov och Philip Larkin.

Ja, McEwan var rolig och intelligent och hade många intressanta tankar och åsikter. Jag blir sugen på att läsa hans första romaner The Cement Garden och The Comfort of Strangers, men också On Chesil Beach som jag faktiskt inte läst än.

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Jo, jag tror att det är så ,jag också- det är när man hittar texter, böcker som avspeglar en bit av det egna jaget..texter som man kan "känna sig hemma i"- då tänds ett ljus i själen. Med detta sagt- tack för att du berättade om ditt författarmöte och McEwan verkar vara mycket sympatisk, tycker jag.

Catrin sa...

Å - jag är så ledsen att jag missade detta. men min bloggarkollega Cattis var på plats!

Holly Hock sa...

Ingrid: Jo men han var bra, McEwan. Och samtidigt ironisk så där som bara britter är. Jätterolig och lite elak på en gång.
Catrin: Men du kommer väl då det är Hustvedts tur, eller hur? Kan du inte övertala Cattis och skriva om hur hon upplevde McEwan-kvällen?
/Therese

bookwitch sa...

Vad kul! Och vilken tur. Kolla extra mycket nästa gång.

Cattis sa...

Jag skrev, http://windupwomen.blogspot.com/2010/09/omlasning-planeras.html, men inte alls så långt och bra som du! Jag håller med om vartenda ord. Och självklart ska vi gå på Siri Hustvedt!

Holly Hock sa...

Ja, jag tror jag får börja packa och förbereda Hustvedt-helgen redan nu. Det kommer att bli fantastiskt kul! /Therese