lördag 3 april 2010

Foyles på Charing Cross Road

Jag hade lite problem att hitta hit faktiskt. Av någon outgrundlig anledning fick jag för mig att den låg vid Charing Cross, så där sprang jag runt flera varv och letade och letade. När jag sent om sider kollade upp ordentligt var den låg, såg jag att jag skulle åkt till Tottenham Court Road istället och därifrån gå utmed Charing Cross Road. Tänk, då var det inte alls svårt att hitta.

Foyles är också en stor bokhandel med flera våningar, om än inte lika stor som Waterstone's vid Piccadilly Circus. De menar också att de är Europas största bokhandel, inte areamässigt, men med 200,000 böcker i butiken. Trots sin storlek tycker jag Foyles är mysigare. Det är kanske inte särskilt personligt skyltat här heller, men det faktum att det både sitter och står folk och läser lite överallt i hela affären höjer ändå känslan.
Här fanns också ett café, jag provade inte själv, men det såg bra ut. Inte alls storslaget och lyxigt på något sätt, men mysigt. Folk satt och fikade, pratade, läste och skrev på sina laptops. Jag hade gärna slagit mig ner själv, men det får bli nästa gång.

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Väldigt trevligt är det att följa dina "bokhandelsnedslag" i London. Foyles har jag varit på för många år sedan (på den tiden då just den bokhandeln var den största)- nu är det Waterstones, har jag förstått?Mysigt att det finns caféer numera också - tänk om våra bokhandlar här i Sverige kunde ta efter... (och även vad gäller sortimentet, så klart! )

Bokbabbel sa...

Jepp, man hittar lätt i Waterstone's men Foyle's 'r mysigt och caféet är bra! :) Min kompis som bor i London det här året var dessutom och lyssnade på Siri Hustvedt på Foyle's, härligt!

snowflake sa...

Håller med om att det är härligt att läsa bokhandelsinlägg.
Du borde såklar ha fikat där också! :-)

Holly Hock sa...

Visst borde jag fikat! I ärlighetens namn kan jag erkänna att jag blev toknödig precis inne på Foyles så just där och då var jag mer intresserad av deras toalett. Men överlag tycker jag också att jag borde fika mer.
Om jag förstått det hela rätt är Waterstones större till ytan, men Foyles har mer böcker. Själv tyckte jag Waterstones var snyggt men Foyles mysigare.
Siri Hustvedt låter härligt! Jag försökte kolla upp om det var några författarbesök under de dagarna vi var där, men där fick jag inget napp. Det hade såklart varit kul annars.
Ja, jag tycker personligen att bokhandlarna i Sverige generellt är alltför passiva och låter nätbokhandlarna svämma över alla kanter. Till och med i våra storstäder är det ganska tunt på bokhandlar. Hedengrens är ju bra, och stor. Men visst borde det finnas underlag för fler? Men jag tror det gäller att tänka både på läge, utformning av butik och att satsa på olika aktiviteter. Det ska vara roligt/mysigt/kul osv att handla böcker! /Therese