söndag 27 december 2009

Auggie Wren's Christmas Story

Jag läste den här novellen av Paul Auster på julaftons eftermiddag, mellan skinkan och ankan. Den endast 40 sidor långa historien handlar om hur en författare som våndas över ett uppdrag han fått att skriva en julnovell får hjälp av tobakshandlaren på hörnet (Auggie Wren) som bjuder honom på en sann berättelse.

Jag är särskilt fascinerad av Auggies fotoprojekt. Under flera års tid har han varje dag vid samma tid på samma plats tagit ett kort. Alla dessa kort har han sedan samlat i flera stora fotoalbum.

Boken är mycket vackert illustrerad. Dessutom ligger den som grund till filmen Smoke som Auster skrivit manus till och regisserat ihop med Wayne Wang. Novellen och ännu mer filmen påminner mig mycket om The Brooklyn Follies.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Smoke är en fin film! Men jag hade ingen aning om att den buggde på en Auster-novell. De måste ha lagt till väldigt mycket, för 40 sidor låter tunt. :-)

Holly Hock sa...

Ja, de har lagt till en hel del. Men historien i novellen är med i stort sett ordagrant och passar så fint in. Vad jag har förstått är "Blue in the face" fortsättning på "Smoke". /Therese