torsdag 12 november 2009

Bokhandelsdöden - eller?

Jag intresserar mig ju som ni säkert vet för bokhandeln och dess framtid och läste därför artikeln om Waterstone med blandade känslor (mest lite ledsna). Men är det ändå inte en ljusning att det i artikeln, förutom allt negativt om Waterstone, också skrivs om två nyöppnade independent bookshops i London? London Review Bookshop och Lutyens & Rubinstein verkar båda vara precis min kopp te.

Jag skriver upp båda två på min besöka-inom-en-inte-alltför-avlägsen-framtid-lista.

7 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag skulle också gärna besöka, men lite logistiskt krångligt är det ju. Jag hinner nog inte med det på dagens middagsrast.

Rent generellt har jag annars blivit oerhört kluven. Jag äääääälskar bokhandlar; jag vägrar till exempel besöka shoppingcenter som inte har någon. Samtidigt har jag fler och fler gånger de senaste månaderna varit inne i bokhandlar och frågat efter tämligen aktuella böcker, som inte finns inne. Alltså böcker som utkommit under senaste året, av tämligen väletablerade författare, men som i bästa fall sålts slut (och inte beställs på nytt), och i sämsta fall inte alls köps in, för man har så fullt av Läckberg/Kepler/Mankell/Nesser.

Och att beställa på nätet har aldrig varit enklare. Man kan plocka ihop sin önskelista i ett antal nätbokhandlar, fynda på bokbörs, antikvariat och tradera, och få allting levererat hem i brevlådan (eller i värsta fall till den lokala macken). Det är onekligen betydligt mer praktiskt än att gå till en bokhandel. Man får det man vill ha, och det blir billigare inte minst för att man impulsköper mindre.

Samtidigt förlorar man den där fysiska kontakten med böckerna. Inspirationen. Infallen.

Jag tror att bokhandlar går i helt fel riktning är de minskar på bredden. Läckberg kan väl folk köpa på nätet?


(vi skulle väl debattera den här veckan, eller hur var det?)

Calliope sa...

Vilken intressant artikel! Det liknar väldigt mycket det som händer i Sverige just nu där Akademibokhandeln gör som Waterstones. Jag tror att man biter sig själv i svansen, om man ser det i ett längre perspektiv. Men varför skulle de göra det? De är ju ekonomer och ser knappast längre än till nästa årsbokslut ;)

London Review Bookshop är trevligt kan jag intyga! Jag var där och shoppade förra gången när vi var i London, eftersom vi bodde strax bredvid deras butik i Bloomsbury. Den andra bokhandeln du nämnde har jag inte haft nöjet att besöka, men den ska absolut bokas in på nästa besök!

Holly Hock sa...

Visst är det supersmidigt att beställa via nätet! Men jag saknar verkligen en riktig bokhandel, med riktig bokkunnig personal som gör bokhandlandet till något mer. (Flemming, kom tillbaka!) Och jag inser att för att bokhandlarna ska överleva måste jag aktivt stödja dem genom att handla där. Som jag bloggat om tidigare har jag den senaste tiden försökt handla i en av de få bokhandlare som finns kvar i närheten där jag bor. Inte helt lätt (de kunde knappt ens ta hem de böcker jag var intresserad av) och inte helt kul upplevelse.

Så för att framtidens bokhandlare ska överleva måste de vara tillräckligt trevliga/kul/mysiga så att framtidens kunder tillräckligt ofta väljer att gå dit framför att klicka hem boken till sin brevlåda.

Tack för rekommendationen av LRB, Calliope. Jag har en London-resa inplanerad till våren, så då måste jag besöka båda tror jag bestämt.
/Therese

Anonym sa...

Jag älskar bokhandlar och går gärna dit och insuper känslan att vara bland böcker och känner lite sorg över att Dan Brown osv. får stora bord och annat nyinkommet står lite vid sidan av... Dock, helt krasst handlar jag i stort sett bara på nätet eftersom det är så mycket billigare. I min budget är x kronor avsatta till böcker och för dem vill jag ha så många som möjligt... /Pensionär

Holly Hock sa...

Visst är det helt klart både billigare och smidigare att handla sina böcker via nätet. Det gör jag med. Och just därför menar jag måste bokhandlarna erbjuda någonting annat, som inte går att beställa via nätet, som lockar kunder. Jag tänker mig bokcaféer och bokhandlar med författarkvällar, bokklubbar, föreläsningar, poesikvällar, bokprovning... och så vidare. Då tror jag folk kommer och trivs.

Sen tycker jag också att nätbokhandlarna är jättebra med sitt näst intill obegränsade utbud. Jag skulle gärna vilja ha både och. /Therese

Anonym sa...

Bokkafé med bokprovning osv. låter underbart! Kan man tänka sig det som en utvidgning av bibliotekens verksamhet.../Pensionär

Holly Hock sa...

Jo men visst! Biblioteken skulle man satsa mycket mer på. /Therese