onsdag 14 oktober 2009

Passionen och Venedig

Passionen utspelar sig som sagt till stor del i Venedig. Är man intresserad av just olika resmål och litteratur finns bokhandeln Agnes i Lund som har specialiserat sig på fackböcker, skönlitteratur, guideböcker och kartor kopplade till olika resmål. Om man klickar in på Italien och Venedig så får man också mycket riktigt upp Wintersons Passionen som ett förslag på litteratur. Ett annat tips är Donna Leons deckare om kommissarie Brunetti, som också utreder mord i just Venedig.

Jag har läst de två första i serien, Death at La Fenice och Death in a Strange Country. Det blir ju speciellt med poliser i Venedig som åker motorbåt istället för polisbil och inte fikar doghnuts utan istället baguetter med prosciutto och mozzarella med tillhörande vin. Brunetti är en synnerligen sympatisk kommissarie i stil med Nessers Barbarotti. Han promenerar en hel del i Venedig, råkar i luven med sin korrumperade chef och äter härliga italienska middagar med sin, i deckarsammanhang, ovanligt harmoniska familj.
Donna Leon är en amerikansk författare som sedan många år tillbaka är bosatt i Venedig. Hennes böcker är översatta till massor av språk, dock inte till italienska (efter hennes egna önskningar).

4 kommentarer:

agnesilund sa...

Så kul att du hittat min bokhandel!

Holly Hock sa...

Jag tycker det är kul att du inte "bara" har resehandböcker utan även skönlitteratur kopplad till olika resmål. Super! Finns Agnes i Lund endast som webbutik eller har du också en fysisk butik? /Therese

agnesilund sa...

Bara webbutik - det blir för dyrt med lokal - men ibland har folk från Lund kommit hit direkt så jag kankse borde börja med ett "hål i väggen" snart. Just kombinationen roman, fackbok, karta och guide på ett ställe är själva grundidén. Har man inte titeln på en bok är det ju hopplöst att hitta den hos de vanliga internetbokhandlarna.

Holly Hock sa...

Jag tycker det är en jättebra idé! Man blir liksom både sugen på att läsa OCH resa. /Therese