söndag 18 oktober 2009

Gut Symmetries

Återigen är det kärlek som är på agendan, men här berättar Winterson om ett annorlunda triangeldrama. Alice träffar Jove på en båt över atlanten och inleder ett förhållande med honom. Efter en tid träffar hon även Joves fru, Stella, och även dessa två förälskar sig i varandra. Det låter skruvat, och det är mest roligt. Jag skrattade högt under flera av deras dialoger, dem emellan två och två, och dem emellan alla tre. Självklart kan ett sånt här förhållande inte sluta väl, men jag tror att alla inblandade lär sig någonting om sig själva och livet, inklusive jag som läser.

Historien är tydligt placerad i "verkligheten", men innehåller ändå fantastiska, sagolika inslag. Till exempel har Stella sedan födseln en diamant inuti sin höft. Winterson berättar inte bara historien om dessa tre människor utan också historien om deras respektive föräldrar och till och med en farmor. Precis som Gamla Testamentet fungerar som ram i Apelsinboken, är här varje kapitel fått sitt namn efter ett tarotkort. Även här ger tarotkortet en ytterligare dimension på historien som berättas.
Titeln Gut Symmetries bär en dubbel mening. Dels är GUT en förkortning för Grand Unified Theory, det vill säga allt det som vetenskapen vill upptäcka, dels som i "gut instinct", magkänsla. Denna dubbla syn på livet är närvarande genom hela romanen. Vetenskap och vidskeplighet. Kvantumfysik och tarotkort.

Inga kommentarer: