onsdag 5 augusti 2009

The Blindfold

The Blindfold är Siri Hustvedts debutroman och består av fyra delar som var och en för sig berättar en egen historia om Iris Vegan och samtidigt tillsammans ger en löst sammanhållen bild av hennes liv under sin tid som doktorand.

Jag blir ofta anklagad av mina vänner för att läsa "konstiga" böcker, och det här är en sån bok. Iris träffar konstiga människor, gör konstiga saker och har konstiga förhållanden. Men jag tycker ändå att det är intressant att läsa om. Texten provocerar mig att tänka nya tankar och fundera över livet på ett sätt jag inte gjort förut. Jag känner inget behov av att förstå precis allting jag läser, så länge texten är välskriven och jag känner att det finns någonting i texten som intresserar mig.

Och det finns det här. Till exempel Iris och fotot som hennes pojkväns kompis tar av henne och som tillslut lever sitt eget liv. Ett foto Iris själv aldrig har tyckt om. Där hon tycker att hennes kropp ser ut att falla isär, och som under utställningen paras ihop med ytterligare ett provocerande motiv.

Som ni säkert redan lagt märke till blir Iris just Siri baklänges. Vegan är också Siri Hustvedts mammas efternamn som ogift.

7 kommentarer:

snowflake sa...

Intressant! Nån gång ska jag också läsa den. Jag är väl den enda i hela världen som tycker med om Lily Dahls förtrollning än Vad jag älskade, så jag gillar nog The Blindfold också.

Holly Hock sa...

Jag har "Sorgesång" liggande hemma, men jag funderar på om det kanske finns en liten poäng i att läsa hennes böcker i den ordning de skrevs. Vad tror du? Isåfall är väl Lily Dahl nästa. /Therese

Jenny B sa...

Tack för recensionen! Det låter som att det är värt att läsa hennes böcker kronologiskt. Jag är litet förtjust i det i alla fall, och jag blir intresserad av den här!

Holly Hock sa...

Jag tycker också om att läsa kronologiskt, så jag tror jag ska vänta med "Sorrows..." och ta Lily Dahl till att börja med. Ibland har jag bara lite svårt att bärga mig. T ex nu med Sarah Waters nya som jag är dundersugen på att läsa. Samtidigt skulle jag också vilja ha läst "Fingersmith" och "Affinity" innan. Vi får se om jag kan bärga mig. /Therese

snowflake sa...

Jag tror inte du behöver läsa i ordning, om du inte är specifikt intresserad av hennes utveckling. men kanske är det en poäng... äh, jag vet inte. :-)

Johanna L sa...

Jag tycker just Blindfold + Sorrows passar så bra ihop, så skulle hellre rekommendera den än Lily Dahl. LD är mer fristående. Läste om alla fyra i våras inför intervju med Siri H, och det var mycket intressant att se alla kopplingar mellan böckerna. Som en historia, berättad och mer utvecklad gång för gång.

Holly Hock sa...

Vad bra, då ska jag nog ge mig på "Sorgesång" snart, raskt följt av Lily Dahl och "Vad jag älskade". På tal om återkommande teman, så förekommer det ju en Lily i "The Blindfold". Är det Lily Dahl?/Therese