Den här löjligt goda cheesecaken ska tydligen ha sitt ursprung i New York.
Kexbotten
300 g digestivekex
150 g smör
Cheesecakesmet
600 g philadelphiaost
2 ½ dl kesella 10 %
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit kvalitetschoklad
1 ½ dl färska blåbär (eller frysta)
1. Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
3. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
4. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter. Servera den gärna kylskåpskall, då är den lättare att skära upp i snygga bitar.
Receptet kommer Leila Lindholms a piece of cake.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar