måndag 26 januari 2009

The Book of Illusions

Dagens Auster är The Book of Illusions som handlar om författaren David Zimmer. Ja, det dyker upp författare och skribenter i de flesta av Austers böcker. Lite intressant är det också att han heter Zimmer i efternamn, rum på tyska, med tanke på Oracle Night där rum i en klaustrofobisk mening förkom på flera olika plan.

Vi får möta David Zimmer efter att hans liv precis slagits i spillror. Hans fru och två små barn har dött i en flygolycka och David är själv på god väg käpprakt utför. Av en tillfällighet finner han fotfästet igen genom Hector Mann, en sedan många år försvunnen stumfilms-skådespelare, och Hectors filmer och märkliga livsöde fyller under flera år även Davids liv med innehåll.

Jag tycker hela boken känns underlig, märklig (på ett bra sätt, jag gillar när det är märkligt). Hectors liv fyller en betydande del av historien och det är en fängslande historia. Samtidigt har David genomlidit något av det värsta som kan hända en människa, han har förlorat sin familj. Ändå tar Hectors historia över, Hector som också förlorat så mycket, Hector som på ett sätt givit upp rätten till sitt eget liv.

Hectors liv och hans filmer blir en sorts mellanakt i Davids liv. Nödvändig för att David ska hitta tillbaka till viljan att leva på riktigt igen. Och samtidigt en period i hans liv han inte kan dela med någon annan, en period vars skimmer av overklighet framstår som än mer intensiv och kanske också livsbejakande.

The Book of Illusions ger sken av en illusion. Den är dramatisk, den är sagolik, den är vemodigt vacker.

Inga kommentarer: