söndag 23 november 2008

Ma Joads skördesoppa

The Joads har det ju inte allt för fett, men hade hon kunnat hade säkert Ma Joad bjudit på denna skördesoppa med zucchini- och majsbröd och röra med kronärtskockor och spenat att njuta i novembermörkret. Till soppan dricker man enligt Eva naturligtvis Casillero del Diablo Chardonnay (nr 2075).

4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk raps eller solrosolja
2 kalkonfiléer à ca 150 g
1 ½ liter hönsbuljong
1 dl vildrisblandning
1-2 tsk torkad dragon
1-2 tsk torkad salvia
1 liten sötpotatis eller 2 morötter
2 dl majskorn
salt och peppar

Skala och finhacka löken och fräs i oljan i en kastrull i några minuter.
Skär kalkonköttet i ca 2 cm stora kuber. Stek dem tillsammans med löken tills de är genomstekta. Tillsätt buljongen, riset och kryddorna och låt sjuda utan lock.
Skala och skär sötpotatisen i tärningar. Lägg ner dem i soppan när den har sjudit i ca 10 minuter. Låt alltihopa sjuda i ytterligare ca 10 minuter eller tills riset är klart och sötpotatisen är mjuk. Tillsätt då majsen och rör om tills den är varm. Smaka av med salt och peppar.

Zucchini- och majsbröd

ca 12 bitar
2 ägg
100 g smält smör
3 ½ dl filmjölk
3 dl majsgryn (polentagryn)
1 ½ dl vetemjöl
1 msk socker
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 små zucchini (ca 250 g)

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en rektangulär bakform (ca 20 x 30 cm).
Vispa upp äggen i en bunke. Blanda ner det smälta smöret och filmjölken.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ihop med filmjölksblandningen till en slät smet.
Riv zucchinierna och blanda ner i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 40 minuter eller tills en provsticka är torr.

Röra med kronärtskocka och spenat

ca 5 dl
300 g fryst hackad spenat
1 burk kronärtskockshjärtan à 390 g
1 dl gräddfil
½ dl majonnäs
½dl philadelphiaost eller annan cream cheese
1 dl riven parmesanost
½ tsk pressad vitlök
salt och peppar

Låt spenaten tina i ett durkslag. Pressa ur så mycket vatten som möjligt.
Grovhacka kronärtskockshjärtan och blanda ihop med spenaten och resten av ingredienserna. Salta och peppra efter smak. Röran är klar om den ska serveras kall.
Röran kan också serveras varm. Lägg den i en ugnssäker form och baka i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Täck med folie ifall ytan börjar få för mycket färg.

Låt er väl smaka!

Recepten är hämtade från Soppor, bröd & röror av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman.

Inga kommentarer: