torsdag 27 november 2008

Blogg-tankar

På flera olika bokbloggar diskuteras just nu varför man bloggar och vilken roll bokbloggarna har i förhållande till sina läsare och som ett alternativ till "traditionell" litteraturkritik.

För egen del skapade jag min blogg för att det verkade roligt! Och det är det, så därför har jag helt enkelt fortsatt. Jag har inga stora ambitioner med bloggen och därmed heller inga krav på mig själv. Däremot har bloggande tydliggjort flera olika saker för mig själv. För det första har jag blivit mer medveten om min egen läsning. Det låter kanske konstigt, men jag tycker att min självinsikt om vad jag egentligen har för läsvanor har blivit större. Det blir mer klart vad jag egentligen tycker om och inte tycker om och därmed blir jag ju också säkrare på att välja vilka böcker jag verkligen vill läsa.

För det andra är det faktiskt så att läsningen av en bok fortsätter iochmed att jag samlar mina tankar och formulerar mig själv kring dess innehåll. Jag är sedan flera år tillbaka med i två utmärkta bokklubbar, där vi träffas och diskuterar gemensamma läsupplevelser, men det är någonting extra det här med att uttrycka sig i skrift.

Slutligen så är det himla kul att få kontakt med andra som är intresserade av samma böcker som jag själv. Som sagt, jag älskar att diskutera och att få höra andra människors infallsvinklar och uppfattningar om litteratur. Det är kul att upptäcka att alla inte tänker som jag!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är så roligt att läsa det du skriver, Holly Hock!
Nyfiken är jag på vad ni läser i dina bokcirklar. Jag har just gått ur en kär bokcirkel p g a att jag vill hinna skriva och inte bara läsa, men jag är fortfarande med i två cirklar (och halvaktiv i ytterligare två).
I bokcirkeln "Grannfruarna" sätter vi betyg på böckerna vi läser. Det gör att vi nu har en ordentlig förteckning över vad vi läst genom åren och vad var och en har tyckt om boken. (Betyg låter kanske knasigt, men det är lättare att minnas boken när man kan tänka "ja, det var den som X var så förtjust i medan Y gjorde tummer ner".)
lena Kjersén Edman

Hermia sa...

Och jag är glad att du kommit till i bloggvärlden - en ny fin bekantskap!

Holly Hock sa...

Jamen, visst är det roligt att blogga och läsa andras bloggar. Vi sätter också betyg på böckerna vi läser i båda "mina" bokklubbar efter lite olika skalor. Det är ju också ett sätt att tänka efter och motivera sig.