söndag 19 december 2010

Sophie Calle på Hasselblad Center
Sophie Calle tilldelades tidigare i år Hasselbladpriset (lång motivering här) och fram till och med 13 februari 2011 visas hennes utställning True Stories på Hasselblad Center i Göteborg. Utställningen består av stora fotografier med tillhörande text som tillsammans berättar historier ur hennes liv. Det tidigaste minnet är redan från när hon var två år. Filmen Double Blind, som hon gjort tillsammans med Greg Shepard, visas också i samband med utställningen.

Det är inga jättelånga texter och språket är rakt på sak utan utsvävningar eller krusiduller. Men tillsammans med bilden blir historierna ändå fulla av känslor och frågor. Just hennes kombination av text+foto tycker jag är fascinerande. Det är märkbart hur viktiga texterna är för hennes uttryck. Det är dem som är bärande när det gäller att berätta en historia. Bilderna i sig kompletterar texterna ypperligt, men skulle inte självständigt klara av att uttrycka samma sak. True Stories skulle kunna vara en roman, där varje text+foto skulle vara var sitt kapitel. Men Calle är fotograf. Texten är viktig, men det är ändå genom fotografi som hon väljer att berätta sin historia.

Historierna berättar så klart om hennes eget liv. Men som med all bra konst bottnar hennes historier även i mig. Den ställer frågor om identitet. Vilken är vår identitet och hur skapas vår identitet i relation till vår omgivning? Det här är frågor som tål att funderas på, men som kräver att jag växlar ner och verkligen tar mig tid. Det har uppenbarligen Calle gjort och det är jag glad över.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Så kul att få läsa om utställningen! Jag har länge tyckt att Sophie Calle är intressant, och jag var på Louisiana i somras för att de verk av henne som de ställde ut. Jag tror inte att jag såg det som du berättar om nu, så tack för att du skrev om det!

Ordverifiering: sabla

Holly Hock sa...

Ju mer jag läser om henne, desto mer intressant blir hon. Vad såg du på Louisiana? Har du bloggat om det? /Therese