onsdag 10 november 2010

Något måste göras

Jag är faktiskt uppriktigt bekymrad över bokhandlarnas framtid. En efter en faller de bort. Och vad blir det kvar? Några uttjatade titlar bredvid lösgodiset i matbutiken? Eller en expedit i stora bokhandelskedjan som febrilt står och söker på sin dator efter vem var det nu egentligen som skrev Twilight? Självklart finns ju nätbokhandlarna och jag tycker verkligen de fyller en viktig roll. Ingen fysisk bokhandel kan hålla sig med den bredden av litteratur som de har. Men boklådorna har andra lika viktiga funktioner. Johanna Ö på Bokhora skriver en del om det här. Speciellt för oss som bor i en mindre stad börjat läget bli allvarligt.

Kul då när man läser hos Hermia om den nystartade bokhandeln i Säffle. (Här är länken direkt till inslaget hos Svts Kulturnyheterna.) Hoppas, hoppas, hoppas att det går bra och jag tror verkligen att Säffle-borna uppskattar sin fina bokhandel.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag delar dina farhågor och bekymmer. Jag har själv två och en halv mil till närmaste bokhandel (och den kämpar för sin existens). När jag är där handlar jag alltid något- men det är ju bara ett spott i havet. När man läser om den stora fina bokhandeln i Berlin undrar man ju varför det inte skulle gå att ha en sådan typ av bokhandel här i Sverige? Det breda sortimentet-en plats där man kan gå och strosa och bli inspirerad och köpa på sig det som man inte alls kan handla på samma sätt i nätbokhandeln- en bokhandel med mysiga hörnor, tidskrifter, ett litet café.... sådana finns det också i Boston- Barnes & Noble t ex. Jag saknar verkligen en riktig bokhandel.

Holly Hock sa...

Håller helt med dig. Det finns ju enstaka exempel på bokhandlar som faktiskt fungerar och jag skulle vilja undersöka närmare vilka framgångsfaktorer de har. /Therese