onsdag 7 april 2010

Daunts books

Sista stoppet på min turné gick så till Daunt Books i Marylebone. För att ta mig hit tog jag tunnelbanan till Baker Street och följde denna söderut. Jag svängde vänster in på Paddington Street (mysigt namn eller hur?) och följde denna ända fram till Marylebone High Street. Här svängde jag höger och nästan precis runt hörnet låg Daunt Books.

Butiken har en edwardiansk, mycket vacker interiör med trappor, balkongräcken och färgade fönster. Det såg inte särskilt stort ut utifrån gatan sett, men väl inne var den förvånansvärt många och luftiga rum med högt i tak. Den charmiga miljön ger den här butiken mycket stämning och det var mycket folk inne. Inte så konstigt kanske, Marylebone High Street visade sig ju vara en särdeles trevlig shoppinggata med många små butiker. Jag har aldrig varit här förut, men det är en välkommen kontrast till Oxford Street, så jag lär återkomma.

Daunt Books har också en stor avdelning för reselitteratur, såväl kartor, guideböcker, reseskildringar som skönlitteratur från hela världen. Bra tycker jag att de även har med skönlitteratur i den här avdelningen så att man verkligen kan läsa in sig inför en resa.

7 kommentarer:

Calliope sa...

Tack så hemskt mycket för att även vi här hemma har fått följa med runt i London! Det är verkligen fantastiska ställen du har hittat - jag vill besöka dem allesammans... :)

Holly Hock sa...

Det är helt underbara ställen, speciellt de lite mindre. Jag är bara bekymrad över våra svenska utrotningshotade bokhandlares situation. Jag tycker om och stödjer gärna bokhandlarna, problemet är bara att det knappt finns någon kvar att stödja! /Therese

snowflake sa...

När jag ser dina bilder tycker jag att det är så fina bokomslag. Graciösa, sirliga, vackra illustrationer. Är det en trend eller en tradition eller kanske bara en slump?

Holly Hock sa...

Det framgår dessutom inte av bilden att "The Secret Garden" också glittrar! Intressant fråga. Kanske är det jag som dras till och väljer just dessa böcker? /Therese

agnes i Lund sa...

Kul det där med skönlittteratur som reselitteratur. Det är ju precis mitt koncept - böckerna förlänger resan på något sätt. Tyvärr är det ganska hopplöst i Sverige med konkurrensen nuförtiden och svårt att tänka sig att starta fysisk butik med det konceptet.

Catrin sa...

Jag älskar DAUNT BOOKS! Min bokcirkelkollega Cattis visade mig till denna outtömliga skatt på Marylebone High Street och där tillbringade jag mååånga timmar.

Holly Hock sa...

Catrin: Det är verkligen en helt underbar bokhandel. Atmosfären i butiken är otrolig. Jag kommer att återkomma så fort jag får chansen, och då kommer jag även se mer av Marylebone High Street, för det gjorde jag inte den här gången.
Agnes i Lund: Och det är ju en riktigt bra affärsidé du har, tycker jag. För mig är det obegripligt att det inte går att driva runt en fysisk bokhandel. Med din inriktning skulle det ju dessutom kunna bli en hur mysig affär som helst! Lund är ju ändå hyfsat stort, så man kan ju tycka att det borde gå. Men det är som du skriver, Sverige är hopplöst för tillfället. Ibland undrar jag, läser vi mindre böcker i Sverige än i andra länder?
/Therese