torsdag 15 oktober 2009

Sexing the Cherry

Den här boken var lite mer sån som jag tänkte mig Winterson innan jag börjat läsa. Tanken att jag som person kan finnas i flera olika tider samtidigt är svindlande. Samtidigt tycker jag det är en vacker tanke att inte bara följa och berätta om den resan man gör, utan istället försöka följa alla de resor som inte blir av. Vart tar de vägen?

Huvudkaraktärerna i boken är Dog Woman och hennes Jordan som hon hittat i strandkanten och på eget bevåg adopterat. I boken får man en ganska men ändå inte helt glasklar bild av vilka dessa två personer är. Samtidigt kan jag inte låta bli att fråga mig själv om de verkligen är som de beskrivs eller om det är en skuggbild av vem de skulle kunna vara, i en annan värld, i en annan tid.

Historien utspelar sig i flera olika tider med avstamp i 1600-talets London som Winterson målar upp som både sagolikt underbart och stundvis ganska äckligt. Jag tror inte att allting är historiskt hyperkorrekt, men miljön och personerna är på många sätt förtrollande med hus utan golv och tolv prinsessesystrar varav en är prima ljusballerina.

Dog Woman är stor, på många sätt. Hon utmanar bilden av den ömma, omhändertagande modern, hon är både moderlig och så otroligt mycket mer. Hennes relation med Jordan är kärleksfull och trofast, trots att båda har svårt att fullt ut förstå varandras känslor. Jordan är full av äventyrslystnad och reser världens hav. Men visst är det så att den han mest av allt söker är sig själv.

Sexing The Cherry är en saga som obehindrat tänjer på fantasins gränser.

5 kommentarer:

Aidaho sa...

oj! Den här känns som en bok att leta reda på. Finns den på svenska, tror du?

Var har du hittat dessa fina böcker? Jag gillar verkligen omslagen!

Holly Hock sa...

Jag tror inte den finns utgiven på svenska just nu, men antagligen går den att hitta på bibliotek. "Skapelsens kön" är den svenska titeln (inte alls lika vacker, tycker jag). "Passionen" fick jag i ett Pocket&Prassel-paket och de andra böckerna är beställda på nätet. Jag håller med dig, jättevackra omslag. /Therese

Anonym sa...

Jag har den på svenska, Gedins förlag, 1992. På skyddsomslagets insida står bl.a. omdömet "Jeanette Winterson är en gudabenådad sagoberättare." ur Gefle Dagblad./majvor

Holly Hock sa...

Majvor:stämmer det att den heter "Skapelsens kön" på svenska? /Therese

Anonym sa...

Ja, det stämmer. Såg att den finns på Bokbörsen (nätantikvariat) för 65-120 kronor. /majvor