tisdag 8 september 2009

Mitt bokcafé

Jag funderar ofta på mitt bokcafé. Det som fortfarande bara finns i mina tankar alltså. Visst är det en dröm, men jag är mycket för att faktiskt förverkliga mina drömmar. Så ibland funderar jag över vad det är som egentligen hindrar mig från att omsätta även denna dröm i praktiken?

Jag är för bekväm helt enkelt. Ja, inte så att jag är rädd för att arbeta mycket och länge, men jag inser ju att det inte kommer bli så värst mycket till lön åtminstone de första åren. Och jag underskattar verkligen inte min lön som kommer regelbundet varje månad och för det mesta räcker ganska långt. Jag har ju dessutom både barn och djur, så visst vore det ganska egoistiskt att bara prioritera mina önskedrömmar. Och dessutom tycker jag jättemycket om att vara lärare!

Men jag tänker ändå att det finns möjligtvis något sätt att förverkliga min dröm delvis. Den behöver kanske inte uppfylla hela livet, men en (liten) del? Jag skulle ju kanske kunna ha ett bokcafé hemma i trädgården på somrarna. Eller en liten bokhandel med tillhörande fikahörna endast öppet på söndagar. Jag ska fundera lite till, men kanske finns det ett sätt att omsätta drömmen i praktik utan pressen att tjäna massa pengar, utan bara för att det är så himlans kul.

Hur många bokcaféer finns det egentligen i Sverige? Jag känner bara till Bokcafé Pilgatan och det ligger tyvärr alldeles för långt bort för att jag ska vara riktigt nöjd. Hur tänker ni andra med era drömmar? Någon som gjort slag saken?

Här är iallafall en som vågat! Hurra!

7 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag tycker om att läsa dina funderingar på ett bok-café- och att ha öppet på sommaren/helger kan väl vara ett sätt att börja? Det råder nog stor brist på bok-caféer i Sverige, tror jag.

Lisa sa...

Tror det är väldigt ovanligt med bokcafeer. I alla fall "riktiga" och inte Akademibokhandeln med ett Wayne's Coffee inuti eller så... Jag måste ju säga att jag dessutom delar din dröm och jag har planer på att genomföra det - fast utomlands :-) Det kommer nog ta många, många år innan det faktiskt kan ske, men jag hoppas och drömmer. Oavbrutet.

Holly Hock sa...

Tack så jättemycket för era funderingar! Hjärnan har gått för högtryck de senaste dagarna ska ni veta. Visst behövs det fler bokcaféer? I Skövde skulle vi också behöva ha en "riktig" bokhandel, men det hade vi för några år sedan och där handlade nästan ingen iallafall. Mina funderingar borde ju leda fram till någonting, vi får se vad.
Lisa: vad spännande det låter att dessutom byta land. Jag önskar dig all lycka till! Håll oss gärna uppdaterade hur det går via din blogg.
/Therese

snowflake sa...

Jag drömmer om att drömma om ett bokkafé. Eller en mycket specialiserad bokhandel, så nischad att man kan överleva på den. Det är väl det där med överlevnad som är kruxet, inte att jobba hårt.
Jag tror att många älskar idén med ett bokkafé, men fråganb är om de gillar det tillräckligt mycket för att gå dit så ofta och betala så mycket att innehavaren - du, jag, Lisa - kan överleva på det?
Nu vet jag inte vad det finns för befolkningsunderlag, turism etc i Skövde eller kulturliv i övrigt som man kan haka på. Kanske du kunde prova nån kväll/vecka i samband med en Kulturnatt om ni har nån sån där du bor?
Sen vet jag att reglerna för hygien är väldigt petiga så fort det ska säljas en bit sockerkaka...

Personligen tycker jag att det borde finnas ett bokkafé i varje stad!

Holly Hock sa...

Snowflake: jag håller med dig! Jag tycker liksom att fikar gör ju folk jämt och ständigt, gör väl ingenting om de dessutom gör det i en intellektuellt stimulerande miljö? Sen är det ju det där med bakeriet också. Jag är nog i ärlighetens namn bättre på att äta än att faktiskt baka godsakerna. Men det finns väl andra som kan det som man kan slå sig ihop med. /Therese

Lisa sa...

Visst är det en knepig dröm. Att arbeta med livsmedel på något sätt är ju bland det svåraste! Jag har turen att ha arbetat som bagare på ett café i Skottland, så jag har två "mentorer" i mina fd chefer att ta hjälp av när jag förhoppningsvis kan börja arbeta för att något ska ske.

En liten sidoberättelse: nämnda chefer flyttade från Nya Zeeland till Glasgow, och utan någon som helst bakgrund inom caféverksamhet startade de (efter några års planerande och bagarkurser) ett ekologiskt bageri och cafe i East End, Glasgow. Hur troligt det är för överlevnad för ett sådant ställe just DÄR behöver jag kanske inte ens nämna... men nu, efter fem år driver de två ställen med samma koncept och går hur bra som helst! Fantastiskt inspirerande och kul att ha varit en liten del av. Detta var såklart off topic helt, men poängen: allt som blir verklighet har en gång startat med en dröm :D

Holly Hock sa...

Skottland är ju bara underbart och jättelitterärt. Finns det egentligen någon mer perfekt plats för ett bokcafé än Edinburgh? Jag önskar dig all lycka till och lovar att åka dit och besöka när det väl blir dags. /Therese