fredag 26 juni 2009

Om natten i Chile

Jag har aldrig tidigare läst någonting av Roberto Bolaño och läste den här efter ett tips från en vän. Det visade sig vara en bok helt i min smak, mycket bra! En döende präst tänker tillbaka på sitt liv och de val han gjorde (eller inte gjorde) under militärdiktaturen i Chile. Det är otroligt välskrivet och det som inte skrivs ut, utan bara finns där ändå mellan raderna, säger så mycket mer än de ord som denna lilla bok innehåller.

Jag är ingen fena på Chiles historia, men det här är otroligt intressant. Om natten i Chile redovisar inte fakta, utan ger istället prästens subjektiva berättelse. Och han är intressant eftersom han inte är någon hjälte och inte någon skurk. Jag känner med honom och ogillar honom om vartannat. Han blir som en spegel som visar upp de där sidorna som man inte gärna vill se hos sig själv, men som jag tror att vi alla har till viss del. Bolaños bok påminner mig om Dostojevskij.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag har precis skaffat den här boken och tänker läsa den snart. Jag blir extra inspirerad nu när jag har läst dina tankar om den!

Holly Hock sa...

Den är verkligen jättebra. Den ger så mycket tankar och är så utomordentligt välskriven. Ska bli kul att läsa vad du tycker. /Therese