tisdag 3 februari 2009

Maria Turner

Även om Maria inte är en karaktär som tar stor plats eller framhäver sig själv, spelar hon en nyckelroll i romanen och är viktig, även om hon mest tassar runt i bakgrunden. Hon är först ihop med Paul, men blir senare mycket nära vän med Ben (möjligen älskarinna). Hon är 27 eller 28 när hon första gången blir presenterad för Paul och han beskriver henne så här:

"... a tall, self-possessed young woman with closely cropped blonde hair and a bony, angular face. She was far from beautiful, but there was an intensity in her gray eyes that attracted me [...] a good bourgeois girl who had mastered the rules of social behaviour, but at the same time it was as if she no longer believed in them..."

Maria är konstnär, men inte i den mening man vanligtvis tänker på. En del kallar henne fotograf, andra författare, men ingen av dessa är en rättvis beskrivning av vad hon sysslade med. Hon genomförde olika projekt, helt och hållet för sin egen skull. Ett exempel är projektet färgkoordinerad mat (eller som hon kallar det: "the chromatic diet"), som jag och ett par vänner prövar på själva den här veckan.

Andra Maria-projekt är:
- Hon har sparat alla sina födelsedagspresenter, fortfarande inslagna i sitt papper, ända sen hon var 14 år.
- I vuxen ålder bjuder hon varje år in till sin egen födelsedagsfest exakt lika många gäster som hon fyller år.
- "Dressing Mr L". Mr L var en kille hon först träffade på en fest. Hon tyckte han var den snyggaste kille hon någonsin träffat, men, han klädde sig urdåligt. Så, varje jul skickar hon därför anonymt en julklapp till honom innehållande kläder, som hon tycker skulle passa honom. Om hon råkade springa på honom och han hade på sig någonting hon skickat honom passade hon på att ge honom en komplimang för hans snygga kläder.
- Hon följer efter slumpvis utvalda människor på stan en hel dag, för att se hur väl hon kunde lära känna en människa utan att prata med honom eller henne.
- Hon hittar en dag en adressbok utan ägarens namn på gatan och bestämmer sig för att, utan att avslöja vad hon egentligen håller på med, kontakta och prata med de personer som stod med i adressboken för att ta reda på vem som egentligen äger den.

Det var det sista projektet som gick överstyr och blev en av de första länkarna i den kedja som sedan leder fram till att Ben råkar spränga sig själv i bitar.

Visst låter hon som en spännande och intressant människa?

Inga kommentarer: