måndag 2 februari 2009

Leviathan

Berättaren, Paul Aaron, skriver en bok om sin författarvän Benjamin Sachs, som han precis fått reda på av misstag (?) råkat spränga sig själv i luften. FBIs strävan att identifiera offret har lett dem till Paul, men han förnekar först att han skulle ha någon aning om vem det är för att ge sig själv tid att skriva biografin om sin vän.

Så genom Paul får vi ta del av Bens liv. Den avgörande händelsen som påbörjar den kedja som så småningom leder till hemmagjorda bomber är när Ben mirakulöst överlever ett fall från tredje våningen. Efter detta blir han helt förändrad och alla förutsättningar för katastrof är där.

Det jag tycker är intressant med Leviathan är hur jag får ta del av historien genom Paul, som i sin tur fått stora delar redogjord för sig av Ben, hans fru Fanny, nära vän Maria och även flickvän Lillian. Ofta är vittnesmålen osäkra och motsägelsefulla och ibland får man flera olika möjliga varianter. Vem talar sanning? Vem ljuger? Varför?

De starkaste karaktärerna för mig är definitivt Fanny och framförallt Maria. Maria tycker jag är såpass intressant att hon förtjänar ett eget inlägg imorgon. För tillfället räcker det att tillägga att hon är den som varit inspirationen till denna veckas projekt.

Leviatan är förresten ett bibliskt sjöodjur som förekommer i Gamla Testamentet.

Inga kommentarer: