torsdag 8 januari 2009

Coraline

Boken är utläst och den var ju bra! Jag tycker den påminner mycket om Roald Dahl, fast för en lite äldre publik än de som kanske läser Matilda. Jag uppskattar den iallafall och det tror jag också mina gymnasieelever skulle göra (även de som inte är så läsvana).

Det är en rättfram historia om Coraline som går genom en märklig dörr i huset där hon bor för att där finna sin andra mamma och andra pappa, redo att älska henne nästintill döds. Den bakomliggande orsaken till historien är just Coralines önskan att bli sedd, älskad och bekräftad av sina riktiga föräldrar. Samma önskan att bli älskad driver också hennes andra mamma även om denna önskan för just henne tar sig märkliga och hotfulla uttryck. Vi vill alla bli älskade för dem vi är.
Det var underhållande att läsa Gaiman, blir säkert så att jag återkommer till honom någon annan gång.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Den här har stått på min läslista i flera år! Däremellan har jag hunnit läsa American Gods och blev litet avskräckt. Men när du skriver om den blir jag intresserad av Coraline igen. Hoppas jag hinner läsa den innan filmatiseringen kommer!

Holly Hock sa...

Det här är ju det enda jag läst av Gaiman, så det kanske är otypiskt honom, vad vet jag. Hursomhelst, bara några timmars läsning, du hinner säkert läsa den emellan någonting annat. /Therese